FOTOGALERIE Se construieşte podul rutier de 500 de tone peste şanţul de Vest al Cetăţii Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podul din beton este singurul care va asigura accesul auto dinspre latura de vest a fortificaţiei de secol XVIII din Alba Iulia. Deocamdată, a fost montată structura de rezistenţă a construcţiei.

Lucrările de scoatere la lumină a zidului de vest al Cetăţii Alba, distrus în 1921, când s-a ridicat Catedrala Încoronării, presupun şi realizarea a trei poduri care să facă legătura cu centrul fortificaţiei.

În lucru este construcţia din beton destinată traficului auto de pe strada Nicolae Iorga, ridicată peste şanţul vestic al fortificaţiei.

Pod rutier de 500 de tone

Muncitorii de la Grup Corint, firma ce a câştigat licitaţia de execuţie a proiectului, au montat pilonii şi cele 15 grinzi  din beton, amplasate pe trei rânduri.
Podul rutier va avea o lungime de 36 de metri. „Grinzile din beton de pe lateralul viitorului pod rutier au 27 de tone, fiecare.Structura din beton a fost fixată cu ajutorul unei macareale cu o eroare de sub un centimetru. În final, podul va avea o greutate proprie de 500 de tone“, a precizat Emanuel Drăguşin, purtătorul de cuvânt al Grup Corint.

Lucrările la construcţia rutieră vor fi reluate în primăvară, când vor fi adăugate elementele de suprastructură.

Cick pe poză pentru FOTOGALERIE

image

Două poduri pietonale în lucru

În paralel, se lucrează şi la podurile pietonale din lemn. În lucru, este construcţia care va lega Porţile a IV-a  şi a V-a, dar şi cea din apropierea clădirii în care funcţionează Arhivele Statului, chiar în faţa Porţii a VI-a fortificaţiei, aflată acum în proces de restaurare.

Însemnările istoricilor arată că pe aici a intrat în 1919, Regale Ferdinand în Cetatea din Alba Iulia, în timpul primei vizite pe care a făcut-o în Transilvania după Marea Unire. Într-o poză de epocă păstrată la Muzeul Naţional al Unirii este surprinsă maşina cu care a venit Suveranul, care a fost întâmpinat de sute de români, unii cocoţaţi pe zidurile fortificaţiei ca să-l vadă.

image

Un alt pod din lemn va fi amenajat în faţa Catedralei Încoronării.Potrivit reprezentan'ilor Grup Corint, cel mai probabil, structurile din lemn, dar şi cea rutieră vor fi date în folosinţă în aprilie 2012.

Proiectul de reconstituire a laturii de Vest, în valoare de 16.000.000 de euro, vizează zona din faţa Catedralei Încoronării, respectiv Parcul Unirii. Practic, aici urmează să fie excavată întreaga suprafaţă a şanţului de Vest al Cetăţii acoperit cu pâmânt în 1921.

Procesul de restaurare al cetăţii a început la Alba Iulia în urmă cu 18 ani. Abia în urmă cu trei ani, majoritatea monumentelor au fost reabilitate, iar Alba Carolina a început să respire aerul vechii istorii.Aproximativ 200 de milioane de lei (circa 50 milioane de euro) au fost investiţi sau sunt în curs de cheltuire pentru a pune fortificaţia pe harta turistică a Europei. În procent de 85 la sută, banii provin din fonduri europene şi de la Guvern.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite