FOTO Vizita lui Nicoale Ceauşescu la Baia de Arieş în 1976. Dictatorul anunţa oficial începutul exploatării de cupru în Apuseni
0Începutul exploatării miniere de cupru din Apuseni a fost marcat printr-o vizită de lucru fastuoasă realizată de Nicolae Ceauşescu în 21 octombrie 1976 în oraşul Baia de Arieş.
Dictatorul a stat câteva ore în Munţii Apuseni, la Baia de Arieş, unde a fost primit cu mare fast pe stadionul din localitate şi a ţinut un discurs în faţa mulţimii adunate.
De asemenea, preşedintele comunist a urcat şi în Dealul Piciorului - Roşia Poieni, zona unde urma să fie amenajat combinatul de prelucrare primară a cuprului din minereul exploatat din uriaşa carieră de la Geamăna. Aici se descoperise unul dintre cele mai amri zăcăminte de cupru din Europa, care, chiar şi în prezent, permite o exploatare pentru cel puţin încă 20 de ani.
Pe lângă industrializarea zonei respective, construirea combinatului a dus şi la apariţiea unor mari probleme de mediu, pentru rezolvarea cărora este nevoie de cheltuirea a zeci de milioane de euro.
În adunarea populară de la Baia de Arieş, oraş cu tradiţii vechi în domeniul mineritului, Nicolae Ceauşescu a anunţat construirea combinatului de pe munte. Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni a fost înfiinţat, oficial, la 1 mai 1977, în baza unui decret emis de Ceauşescu. Câţiva ai mai târziu a început activitatea propriu zisă, pentru ca în perioada de maximă ”glorie” la Roşia Poieni să urce zilnic peste 2.000 de mineri. În aceeaşi zi în care a fost la Baia de Arieş, dictatorul a vizitat şi oraşul Cîmpeni.
Foto: Online communism photo collection
Nicolae Ceauşescu a vizitat pentru prima dată Alba Iulia în octombrie 1966. Din delegaţie au făcut parte Alexandru Drăghici, temutul conducător al Securităţii, Paul Niculescu-Mizil, Manea Mănescu şi Ilie Verdeţ. Şi a două prezenţă a dictatorului la Alba Iulia, în noiembrie 1968, a fost caracterizată prin decenţă. Nu se manifesta încă prezenţa cultului personalităţii. Vizita a fost prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire.
Foto: Online communism photo collection
În 28 mai 1975, Nicolae Ceauşescu, însoţit pentru prima dată la Alba Iulia de soţia sa Elena, a luat parte la festivităţile consacrate împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a ţărilor române, realizată de Mihai Viteazul şi a două milenii de atestare documentară a oraşului. Adunarea grandioasă s-a desfăşurat în faţa tribunei plasate lângă obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi în faţa Porţii a III-a a Cetăţii.
Foto: Online communism photo collection
Ultima vizită a dictatorului la Alba Iulia avea să aibă parte în vara anului 1984, într-un moment în care fastul manifestărilor de proslăvire a lui Nicolae Ceauşescu, organizate de elita nomenclaturiştilor şi a activiştilor de partid, contrasta evident cu nivelul de trai al românului de rând. Elicopterul prezidenţial a aterizat pe stadionul din Cugir, unde a fost întâmpinat de o imensă pancartă inscripţionată cu lozinca: „Ceauşescu fiu iubit – La noi bine aţi venit“. Ironia sorţii a făcut ca peste cinci ani, în 1989, oraşul Cugir să fie primul din Alba în care a izbucnit Revoluţia.
Foto: Online communism photo collection