FOTO Independenţă energetică pentru iluminat public în comuna Ciugud din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eoliana şi panourile sunt amplasate pe un deal lângă satul Şeuşa. Foto Adevărul
Eoliana şi panourile sunt amplasate pe un deal lângă satul Şeuşa. Foto Adevărul

Comuna Ciugud din judeţul Alba este printre puţinele din ţară care îşi asigură parţial energia electrică pentru iluminatul stradal exclusiv din surse nepoluante. Cel mai mare sat al comunei, Şeuşa, este alimentat cu energie la reţeaua publică cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a unor panouri fotovoltaice.

Investiţia este rezultatul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud. Instituţia de învăţământ superior din Timişoara realizează un proiect de cercetare finanţat cu suma de 1 milion de euro de Guvernul Norvegiei. Partea practică a cercetării, care se întinde pe o perioadă de cinci ani, a fost amplasarea instalaţiilor pe un deal de lângă satul Şeuşa. 

Economie de 25 la sută la factura de curent

„Pentru noi a fost o provocare să realizăm un astfel de proiect. După cinci ani, instalaţia eoliană rămâne în proprietatea comunei. Stocăm energia produsă în nişte acumulatori speciali, din care folosim cât este nevoie. Se poate produce mai mult dar nu se poate deocamdată până ce găsim o soluţie de a furniza energie în sistemul naţional, iar noi să primim contravaloarea“, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian. Instalaţia a fost pusă în funcţiune în 2012. Valoarea bunurilor se ridică la aproximativ 250.000 de euro. 

Eoliana produce 500 KW iar panourile fotovoltaice au o putere de 570 KW. Împreună asigură energia

 pentru 125 de becuri din Şeuşa, precum şi curentul electric necesar iluminatului şi încălzirii apei la o stână de lângă sat. „Am vrea să extindem proiectul prin amplasarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de patru hectare. Aşa ne-am câştiga independenţa energetică la iluminatul public din toată comuna, la şcoli, cămine culturale şi primărie. Deocamdată realizăm o economie de 25 la sută pe lună din factura la energie electrică”, a afirmat primarul Gheorghe Damian. Din punct de vedere financiar, economia realizată se ridică la 20.000 de lei, în fiecare lună. 

Proiecte similare în judeţul Alba

Ciugudul nu este singura comună din Alba care a pus în practică astfel de proiecte prin care se reduce consumul de energie electrică la obiective de interes public. Comuna Noşlac derulează o investiţie prin care sunt amplasaţi 362 de stâlpi fotovoltaici care vor fi echipaţi fiecare cu câte două panouri fotovoltaice de 150 W bucata. Prin acest proiect se reabilitează iluminatul public pe drumul judeţean DJ 107G şi drumurile comunale din localităţile Noşlac şi Căptălan. 

La Alba Iulia, un număr de patru clădiri publice sunat alimentate cu energie furnizată tot de panouri fotovoltaice. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Căminul pentru Persoane Vârstnice, Centrul de Zi şi Direcţia Programe a Primăriei Alba Iulia. Au fost amplasate 1.714 panouri, cu o valoare totală a proiectului de apoape 9 milioane de lei (2 milioane de euro). De asemenea, două intersecţii din reşedinţa judeţului sunt iluminate tot cu ajutorul stlpilor fotovoltaici. Este vorba despre intersecţiile şoselei de centură cu străzile Alexandru Ioan Cuza şi Mărăşeşti.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite