Firm─â public─â judecat─â pentru o poluare accidental─â care a provocat un adev─ârat dezastru ecologic

0
0
pesti morti poluare
Administratorul iazului a scos 40 de tone de pe┼čte mor┼úi. Foto arhiv─â Adev─ârul

O poluare accidental─â produs─â ├«n urm─â cu cinci ani face obiectul unui dosar penal trimis ├«n instan┼ú─â. Societatea care administreaz─â re┼úeaua de ap─â potabil─â ┼či canalizare din Alba a fost inculpat─â de c─âtre procurori.

Recent, magistra┼úii Judec─âtoriei Sebe┼č au admis rechizitoriul au dispus ├«nceperea judec─â┼úii pentru s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de poluare a apelor av├ónd ca rezultat mortalitate piscicol─â. Infrac┼úiunea direct─â se pedepse┼čte cu ├«nchisoare de la un an la 5 ani, iar cea din culp─â cu amend─â sau ├«nchisoare p├ón─â la 3 ani.

Accidentul ecologic a avut loc ├«ntr-un iaz administrat de o seocietate privat─â aflat pe raza comunei Daia Rom├ón─â. Circa 40 de tone de pe┼čte mort a fost rezultatul devers─ârii accidentale a apelor reziduale din re┼úeaua de canalizare a comunei. Pagubele s-au ridicat la 400.000 de lei.

ÔÇ×├Än perioada 25-26 mai 2017, inculpata Apa CTTA SA Alba, ├«n calitate de operator de canalizare ┼či epurare ape uzate din localitatea Daia Rom├ón─â, nu a luat toate m─âsurile necesare pentru corecta func┼úionare a re┼úelei de colectare (canalizare) a apelor uzate, exist├ónd deficien┼úe care au permis scurgerea din canalizare a apelor menajere uzate ├«n p├ór├óul Valea.

Pe fondul nefunc┼úion─ârii sta┼úiei de epurare administrat─â tot de inculpat─â, a permis devers─âri masive de ap─â uzat─â, plin─â de dejec┼úii fecaloide, spumare intens─â, direct ├«n p├ór├óul Daia, acestea con┼úin├ónd substan┼úe, bacterii ori microbi ├«n cantitate sau concentra┼úie care au schimbat caracteristicile apei ┼či care, ├«n final, au condus la mortalitatea piscicol─â din Iazul nr. 1 apar┼úin├ónd societ─â┼úii Delta Plus SRL, ├«n cantitate total─â de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone)ÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n rechizitoriul Parchetului.

Reprezentan┼úii societ─â┼úii Apa CTTA, care are ca ac┼úioanr unic Consiliul Jude┼úean Alba, au contestat hot─âr├órea Judec─âtoriei Sebe┼č ┼či solicit─â, ├«n continuare, restituirea dosarului la Parchet. Societatea a avut ├«n 2021 o cifr─â de afaceri de circa 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro) ┼či un profit net de 11,3 milioane de lei. Are aproape 800 de angaja┼úi cu care administreaz─â re┼úeaua jude┼úean─â de alimentare cu ap─â potabil─â ┼či canaliz─ârile din localit─â┼úile unde exist─â astfel de sisteme.

V─â mai recomand─âm:

 

Sta┼úiunea balnear─â construit─â de la zero ├«ntr-un ora┼č din Ardeal. C├ónd vor sosi primii turi┼čti FOTO

 

Poveste din vremurile ├«n care rom├ónii s─âraci trebuiau s─â cear─â voie ├«n scris, la prim─ârie, s─â-┼či cumpere ├«nc─âl┼ú─âminteUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite