Firmă publică judecată pentru o poluare accidentală care a provocat un adevărat dezastru ecologic
0O poluare accidentală produsă în urmă cu cinci ani face obiectul unui dosar penal trimis în instanţă. Societatea care administrează reţeaua de apă potabilă şi canalizare din Alba a fost inculpată de către procurori.
Recent, magistraţii Judecătoriei Sebeş au admis rechizitoriul au dispus începerea judecăţii pentru săvârşirea infracţiunii de poluare a apelor având ca rezultat mortalitate piscicolă. Infracţiunea directă se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani, iar cea din culpă cu amendă sau închisoare până la 3 ani.
Accidentul ecologic a avut loc într-un iaz administrat de o seocietate privată aflat pe raza comunei Daia Română. Circa 40 de tone de peşte mort a fost rezultatul deversării accidentale a apelor reziduale din reţeaua de canalizare a comunei. Pagubele s-au ridicat la 400.000 de lei.
„În perioada 25-26 mai 2017, inculpata Apa CTTA SA Alba, în calitate de operator de canalizare şi epurare ape uzate din localitatea Daia Română, nu a luat toate măsurile necesare pentru corecta funcţionare a reţelei de colectare (canalizare) a apelor uzate, existând deficienţe care au permis scurgerea din canalizare a apelor menajere uzate în pârâul Valea.
Pe fondul nefuncţionării staţiei de epurare administrată tot de inculpată, a permis deversări masive de apă uzată, plină de dejecţii fecaloide, spumare intensă, direct în pârâul Daia, acestea conţinând substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care au schimbat caracteristicile apei şi care, în final, au condus la mortalitatea piscicolă din Iazul nr. 1 aparţinând societăţii Delta Plus SRL, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone)”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
Reprezentanţii societăţii Apa CTTA, care are ca acţioanr unic Consiliul Judeţean Alba, au contestat hotărârea Judecătoriei Sebeş şi solicită, în continuare, restituirea dosarului la Parchet. Societatea a avut în 2021 o cifră de afaceri de circa 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro) şi un profit net de 11,3 milioane de lei. Are aproape 800 de angajaţi cu care administrează reţeaua judeţeană de alimentare cu apă potabilă şi canalizările din localităţile unde există astfel de sisteme.