Exemple de succes: cursurile de formare profesională cu bani europeni te ajută să te angajezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbrăile care au marcat piaţa muncii în ultimii ani au demonstrat că cele mai multe şanse în găsirea, respectiv menţinerea unui loc de muncă le au cei care cunosc bine o meserie şi specialiştii. Una dintre soluţiile inteligente care deschide poarta spre piaţa muncii este înscrierea la programe de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare, co-finanţate din fonduri europene.

Crina Puiu este absoventă a Facultăţii de Marketing  din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. Imediat după finalizarea studiilor superioare s-a decis să-şi sporească şansele de angajare pe o piaţă a muncii aflată într-o continuă schimbare. Pentru început s-a interest care ar fi cele mai avantajoase  programe de formare profesională pe care le-ar putea urma.

Aşa a intrat în contact cu specialiştii proiectului „Reţea de centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane”, derulat de S.C. Tobimar Construct S.R.L. Alba Iulia, în parteneriat cu  Asociaţia „Sprijiniţi copiii” Alba Iulia, Centrul de Afaceri MASTER Deva şi Centrul de Informatică Minieră Cluj. În urma serviciilor de informare, consiliere, orientare profesională şi evaluare vocaţională, Crina Puiu a fost selectată pentru un program de formare profesională. „Aşa am ajuns să urmez un curs de perfecţionare în Management, ca să-mi sporesc şansele de angajare.  Am plecat din start cu această convingere. Trebuie să recunosc că a cântărit mult în luarea deciziei şi faptul că a fost gratuit. Dacă ar fi fost contra cost, nu ştiu dacă m-aş fi înscris“, îşi motivează alegerea Crina Puiu, care are domiciliul în comuna Ciugud din judeţul Alba. A urmat în regim de gratuitate orele de pregătire teoretică şi practică. „Am învăţat lucruri interesante la orele de curs, care îmi folosesc acum în practică, în ceea ce fac. Ulterior, certificatul obţinut a cântărit şi la încadrarea pe post şi implicit la salarizare“, a adăugat Crina.

Cunoştinţele dobândite şi certificatul obţinut au ajutat-o să se angajeze imediat. „Pentru început am fost angajată la o firmă din Alba Iulia unde am avut responsabilităţi pe partea de vânzări. Acum, activez la o companie de rang naţional. Sunt responsabilă de aşa numita categorie de «client total». Este vorba de un program destinat celor care vor să-şi construiască sau să-şi renoveze casa, orientat catre client, structurat pe faze de executie ale proiectului în cauză“, spune  femeia în vârstă de 25 de ani.

1203  persoane au finalizat programe de formare profesională continuă

Reuşita Crinei Puiu nu este un caz singular. Alte 80 de persoane din judeţele Alba, Cluj şi Hunedoara au fost încadrate în muncă, după ce au primit prin acest proiect servicii de specialitate şi au urmat programe de iniţiere, calificare şi perfecţionare.

În total, prin proiect au fost organizate cinci programe de calificare (Administrator pensiune turistică, Lucrător în comerţ-, Montator pereţi şi cartoane de ghips carton, Zidar, pietrar, tencuitor, Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor), trei de perfecţionare (Formator de formatori, Expert achiziţii publice, Management) şi două de iniţiere (Asistent de gestiune, Utilizare calculator, prelucrare informaţii).

Programele de formare au fost urmate şi finalizate  în regim de gratuitate,  de 1203  persoane din următoarele categorii:  şomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri tineri şi de lungă durată, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, angajaţi şi manageri din mediul rural. În mod normal, dacă nu erau gratuite, costul unor astfel de programe de formare era între 400-800 de lei, în funcţie de durata orelor de pregătire teoretică şi practică. Certificatul de absolvire primit în urma testării cunoştinţelor teoretice şi practice este  recunoscut pe piaţa internă a muncii, iar printr-o procedură simplă şi în statele Uniunii Europene. 

Proiect derulat în 21 de comune din Alba, Cluj şi Hunedoara

Ca urmare a numărului mare de cereri din partea beneficiarilor pentru cursurile  de formare profesională, proiectul s-a prelungit cu 8 luni, până la finele anului 2012. Demersul a însemnat  şi înfiinţarea a  patru Centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane: două în Alba (Pianu de Jos şi Roşia Montană), unul în judeţul Hunedoara (Şoimuş), iar ultimul în judeţul Cluj (Mihai Viteazul). În cadrul centrelor, 12.476 de persoane din 21 de comune din judeţele Alba, Hunedoara şi Cluj au primit până la şase servicii de la specialiştii proiectului: informare, consiliere şi orientare profesională, evaluare vocaţională, medierea muncii, formare profesională şi consultanţă pentru demararea de afaceri.  Practic, beneficiarii au aflat care sunt meseriile cerute pe piaţa muncii, ce programe de formare profesională continuă pot alege, ce avantaje au dacă îşi aleg un loc de muncă la distanţă de domiciliu, dar şi cum pot începe o afacere pe cont propriu.

Proiectul „Reţea de centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane” a fost  co-finanţat prin Fondul Social European  – POSDRU 2007 – 2013 , „Investeşte în oameni“, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie: 5.2. „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”. (Articol scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite