Dosarul fraudei de la AFIR Alba: Dragoş Feisan şi Florian Farcaş au primit încă 30 de zile de arest preventiv
0Tribunalul Buucreşti a decis prelungirea mandatelor de arest preventiv emise pe numele celor doi foşti angajaţi ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Alba, Dragoş Feisan şi Florian Farcaş. Managerul Zen Gym Alba Iulia şi fostul director al instituţiei vor sta încă 30 de zile în arest preventiv.
”Faţă de cele două persoane, procurorii au solicitat prelungirea măsurii arestului preventiv, în ambele cazuri solicitarea fiind admisă de prima instanţă. În acest moment instanţa ierarhic superioară urmează să se pronunţe asupra contestaţiei depusă de cei doi faţă de decizia prelungirii arestării preventive”, afirmă biroul de presă al DNA – Structura Centrală pentru Adevărul. În cursul acestei săptămâni, contestaţiile formulate de Dragoş Feisan şi Florian Farcaş vor fi judecate la Curtea de Apel Bucureşti.
Dragoş Ionuţ Feisan a fost reţinut de procurori de la DNA Bucureşti în 17 decembrie 2014, ulterior el fiind arestat preventiv prin decizie a Tribunalului. Bărbatul este acuzat, în principal, de infracţiuni de fraudă cu fonduri europene.Tot în arest preventiv se află, din 29 noiembrie 2014, Florian Dănuţ Farcaş, fost director al Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Alba. În cazul acestuia, mandatul expiră în 26 ianuarie 2015 dar, cel mai probabil, procurorii vor solicita prelungirea mnăsurii de arestare.
Potrivit procurorilor DNA, Dragoş Ionuţ Feisan este acuzat de constituirea de grup infracţional organizat, conflict de interese, dare de mită, trafic de influenţă, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, înşelăciune, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Surse neoficiale susţin că banii europeni privind proiectul de construcţie a centrului de fitness Zen Gym Alba Iulia au fost obţinuţi în scopul derulării investiţiei în mediul rural. Dragoş Feisan a schimbat destinaţia fondurilor şi a realizat investiţia în intravilanul municipiului Alba Iulia.
Vilă din bani europeni
Expertul evaluator Florian Farcaş este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înşelăciune, conflict de interese. Potrivit procurorilor DNA, începând cu anul 2009 şi până la momentul reţinerii, deşi avea calitatea de expert

evaluator sau director în cadrul unor organisme regionale sau judeţene ale fostei APDRP, actuala Agenţie pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), inculpatul Farcaş Florian a întocmit, pentru mai mulţi potenţiali beneficiari, proiecte pentru accesarea de fonduri europene, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 900 lei şi 2.000 euro. O parte a acestor proiecte îi erau, ulterior, repartizate de către şefii ierarhici spre evaluare.
Într-unul dintre proiectele întocmite de el, inculpatul a acceptat să depună, la dosarul aferent cererii de finanţare pe măsura 112 (tineri fermieri), pentru o anumită persoană, documente cu privire la care a avut suspiciunea că ar putea conţine menţiuni inexacte sau false şi, în acest mod, a sprijinit obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi naţionale nerambursabile de către fermier.
Ca urmare a depunerii dosarului şi a selectării acestuia pentru finanţare, fermierului respectiv i-a fost plătită, de către APDRP, prima tranşă de finanţare. De asemenea, în plus faţă de sumele obţinute de la clienţi pentru conceperea şi întocmirea dosarelor, după selectarea acestora şi încasarea de către aceştia a primei tranşe de finanţare, Farcaş Florian a pretins sume cuprinse între 1.500 şi 6.000 euro, de la trei persoane, respectiv: 5% din banii obţinuţi de fermier, respectiv suma de cca. 7.000 lei (echivalentul a 1.600 euro), 2.000 euro, 6.000 euro. Tot aşa, pentru sprijinul acordat unei persoane, prin consultanţă şi aprobarea cererilor depuse la CRPDRP Alba Iulia unde acesta avea în derulare mai multe proiecte finanţate din bani europeni, inculpatul a primit, pentru o perioadă de 4 ani, folosinţa unui autoturism marca deţinut, în leasing, de firma controlată de persoana beneficiară, prin interpuşi.