Doi criminali, un violator și liderul unei secte care racola studente și-au descoperit pasiunea pentru artă la închisoare

0
Publicat:

Doi criminali, un violator și liderul unei foste secte care racola studente s-au apucat de artă în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, unde își ispășesc pedepsele.

Participanți la evenimentul de la Penitenciarul Aiud FOTO Inter-Art Aiud
Participanți la evenimentul de la Penitenciarul Aiud FOTO Inter-Art Aiud

Deținuții au participat, în perioada 8 – 12 mai 202, la un simpozion de creație literară și ilustrație de carte LITER- ART, un proiect educativ în care au fost implicați scriitori, graficieni, reprezentanți ai comunității civile, persoane private de libertate și angajați ai penitenciarului.

Unul dintre aceștia este Mihai Pandelea, tânărul din Alba Iulia care a ucis în 2016, cu 25 de lovituri de cuțit, o tânără ce practica prostituția. Bărbatul este condamnat la 27 de ani de închisoare, după ce la un moment dat a încercat să evadeze din închisoare și a primit un spor de pedeapsă.

Al doilea deținut pasionat de artă este Eusebio Sebastian, din Ocna Mureș, care a fost liderul unei secte spirituale numite ”Cercul”, o sectă prin care timp de aproape zece ani a racolat studente de la Facultatea de Arte din Târgu Mureș, dar și eleve de liceu. Acesta spunea că, prin orgii sexuale, ritualuri în miez de noapte, obediență, pot atinge un nivel spiritual superior lumii actuale.

FOTO Inter-Art Aiud
FOTO Inter-Art Aiud

Bărbatul, fost profesor de teatru, muzician, coregraf, fost colaborator al Operei din Viena, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu exectuare pentru trafic de persoane, trafic de minori și act sexual cu un minor în formă continuată.

Un alt deținut participant la simpozion este Ion Dăneasă, condamnat la 27 de ani de închisoare, în 2010, pentru două crime, după ce şi-a ucis în bătaie unchiul şi fratele vitreg. Pe lista deținuților-artiști se află și Czanka Gheorghe, condamnat pentru viol, victimele acestuia fiind patru copii de etnie romă.

Realizări ale participanților FOTO Inter-Art Aiud
Realizări ale participanților FOTO Inter-Art Aiud

Pe parcursul a cinci zile s-au realizat lucrări de grafică poezie, proză scurtă, eseu, ce urmează să fie analizate și selectate de organizatori în vederea publicării.

Potrivit reprezentaților evenimentului au luat parte la proiect: Andrei Bako, Zoltan Balog, Cosmin Georgiu, Ioan Hădărig, Casandra Ioan, Marcel Vișa, Loredana Gavrilaș, Ramona Dărămuș, Alina Mogoșanu, Arpad Mathe, Florin Covaciu, Ciprian Sabău, Muscă Cristian, Poabar Robert Alexandru, Sporici Ion, Muntean Michael Paul, Erdei Popuța Andrei Cătălin, Dăneasă Ion, Szőcs Dénes, Apostolache Eusebiu Sebastian, Pandelea Mihai Răzvan, Nica George Danuț, Marcu Lucian, Dochia Mircea, Boanță Laurențiu, Caragin Marian, Czanka Gheorghe.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite