Consiliul Judeţean Alba, parte civilă în dosarul DNA „Circuitul banilor publici la FC Unirea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia judeţeană s-a constituit parte civilă în dosarul penal deschis de procurorii DNA Alba Iulia, în care se urmăreşte circuitul  banilor publici la clubul de fotbal FC Unirea. Sumele asupra cărora există suspiciuni de ilegalitate au fost acordate sub formă de finanţări şi cotizaţii în ultimii cinci ani.

Consiliul Judeţean este membru, alături de Primăria Alba Iulia  în „Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924“, prin intermediul căreia au viraţi banii publici de la bugetul local şi al judeţului către echipa de fotbal FC Unirea.

Administraţia a decis să se constituie parte civilă în dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie, după ce a fost informată official că există suspiciuni de ilegalitate în privinţa banilor care au ajuns la clubul de fotbal în ultimii cinci ani. „Noi ne-am constituit parte civilă în dosarul DNA Alba Iulia care are ca obiect sumele de bani publici date de Consiliul Judeţean ca finanţări şi cotizaţii clubului de fotbal FC Unirea Alba Iulia. Nu se specifică o sumă anume, noi lăsăm la latitudinea procurorilor şi a instanţei să stabilească dacă este un prejudiciu şi care este valoarea“, a explicat George Şinca, purtător de cuvânt al CJ Alba.

Şi Primăria Alba Iulia a fost informată că se poate constitui parte civilă în acelaşi dosar. La ultima întâlnire, consilierii locali au decis după dezbateri aprinse să se pronunţe la şedinţa din 24 ianuarie. Până atunci, executivul instituţiei  va întocmi cu proiect de hotărâre care să cuprindă detalii complete cu privire la banii publici acordaţi clubului de fotbal. Suma la care fac referire procurorii este de 8 milioane de lei, adică banii daţi clubului de fotbal de la bugetul local în ultimii cinci ani.

Dosarul „banilor publici de la FC Unirea“ instrumentat de DNA Alba Iulia a apărut în urma separării de cauza privind grupul infracţional DGFP Alba – Pomponio al DIICOT Alba Iulia. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în dosarul Pomponio, funcţionari din cadrul DGFP Alba au aprobat o rambursare ilegală de TVA în valoare de 1 milion de lei către societatea Fotbal Club Unirea 2006 SA, proprietarul clubului de fotbal.

La sfârşitul anului 2009,  reprezentanţii SC Fotbal Club Unirea 2006 SA au solicitat Fiscului din Alba o rambursare de TVA în valoare de aproximativ 1 milion de lei. Ioan Dobra, fost director adjunct al Finanţelor Publice Alba, a dispus efectuarea unui control, la care au participat Dorin Conţan şi Ioan Lazăr. „Controlul s-a efectuat subiectiv cu intenţia de a favoriza SC Fotbal Club Unirea 2006 SA. Membrii echipei de control au dispus prin raportul de inspecţie fiscală nr. 3/28.01.2010, rambursarea TVA-ului deşi au constatat ilegalităţile. Numiţii Dobra Ioan, Lazăr Ioan şi Conţan Dorin aveau obligaţia certă de a sesiza organele de urmărire penală şi de a pune sechestre pentru garantarea recuperării prejudiciului şi în niciun caz să aprobe restituirea de TVA“, se precizează în rechizitoriul DIICOT.Toţi funcţionarii de la Finanţele Publice Alba pomeniţi în rechizitoriul procurorilor sunt acum în arrest preventive pentru fapte de corupţie.

Procurorii DIICOT susţin că transferul banilor nu s-a făcut legal, deoarece Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 nu deţinea echipele de fotbal de seniori şi junirori, iar societatea comercială Fotbal Club Unirea 2006 SA nu putea presta servicii pentru că nu avea ce.  „Banii trebuiau să fie utilizaţi de Asociaţie conform scopului prevăzut pentru care i-a primit şi nu pentru a finanţa o activitate privată a unei societăţi comerciale“,mai spun procurorii. De asemenea, se mai afirmă că există suspiciunea întocmirii în fals a celor două contracte.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite