Cine poate fi primul guvernator al Regiunii Centru: PNL şi PC emit pretenţii pentru noua funcţie din administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta Regiunii Centru cu cele şase judeţe componente
Harta Regiunii Centru cu cele şase judeţe componente

Viitoarea poziţie de guvernator a început deja să provoace dispute în rândul partidelor politice. Dacă primul guvernator de regiune va fi numit de Guvern, atunci culoarea politică a acestuia nu poate fi decât cea a unui partid din alianţa de la guvernare. Politicienii din Alba Iulia speră să poată influenţa stabilirea reşedinţei Regiunii Centru în acest oraş.

Motivele principale ar fi experienţa în domeniul administraţiei regionale prin existenţa la Alba Iulia a Agenţiei de Dezvoltare Regională, care gestionează implementarea Programului Operaţional Regional, dar şi importanţa istorică pentru România a acestui oraş. Din Regiunea Centru ar urma să mai facă parte judeţele Sibiu, Braşov, Harghita, Covasna şi Mureş.

„Bătălia“ pentru reşedinţa regiunii se va da, cel mai probabil, între Alba Iulia şi Braşov. Politicienii din Braşov nu concep să nu deţină viitoarea administraţie regională. Au fost foarte supăraţi şi în urmă cu mai bine de 10 ani când Agenţia de Dezvoltare Regională a ajuns la Alba Iulia. Braşovul a dorit atunci “ruperea” de Regiunea Centru. Un nou eşec ar fi perceput ca un veritabil dezastru pentru clasa politică braşoveană.

La Alba Iulia, lucrurile sunt clare. Toţi liderii politici, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, doresc ca oraşul să devină capitala regiunii. Localitatea are o administraţie dominată de PDL, atât la nivel local cât şi judeţean. În condiţiile în care primul guvernator va fi numit de Guvern până în 2016, când ar urma să aibă loc alegerile locale, persoana va fi un reprezentant al partidului aflat la putere. Dacă guvernatorul va fi ales de consilierii judeţeni atunci situaţia se schimbă, iar un cuvânt important de spus îl va avea şi UDMR. În niciuna din cele două variante, PDL nu va putea emite pretenţii asupra postului de guvernator. Surse neoficiale susţin că postul ar urma să revină PNL sau PC. 

  

Negocieri pentru capitală, în schimbul postului de guvernator

„Şansa tehnică a Albei este ca sediul ADR Centru, care practic va pune la dispoziţie, personalul noii regiuni, este la Alba Iulia. ADR are în derulare o serie de contracte cu finanţare UE, iar pentru mutare ar trebui modificată legea actuala şi aplicată alta, ceea ce înseamnă întârzieri ale proiectelor aflate în derulare. Din punct de vedere politic, noul guvernator va fi unul liberal, întrucat PSD va «trage» în partea Munteniei, Dobrogei şi Moldovei. Alba poate negocia sediul regiunii în schimbul voturilor pentru noul guvernator”, afirmă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, liberalul Florin Roman.

Cu alte cuvinte, în schimbul stabilirii reşedinţei la Alba Iulia, este posibil un guvernator din alt oraş, cel mai probabil din Braşov. Dacă liberalii din Alba obţin postul de guvernator, atunci este posibilă o candidatură din partea vicepreşedintelui Florin Roman. 

În condiţiile în care postul revine Partidului Conservator, un candidat posibil este prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer. De altfel, la numirea acestuia în urmă cu aproximativ o lună de zile, şi-a impus ca principal obiectiv stabilirea capitalei regionale la Alba Iulia. Fost om de afaceri, Feneşer deţine, potrivit declaraţiei de avere trei terenuri intravilane, trei case şi un apartament şi acţiuni la două societăţi comerciale. Tatăl lui Gheorghe Feneşer a deţinut un post important în Ministerul Agriculturii pe timpul regimului communist şi era organizatorul vânătorilor la care participa Nicolae Ceauşescu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite