Cifrele testării în masă pentru coronavirus în Alba: 1.000 de teste pentru 4.900 de persoane şi economii de 800.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparat din laboratorul de testare al DSP Alba
Aparat din laboratorul de testare al DSP Alba

DSP Alba a testat aproape 5.000 de persoane prin metoda pooling. Aceasta presupune realizarea unor eşantioane de 8 persoane, care sunt incluse într-un singur test. Dacă acest test este pozitiv, atunci se reia testarea pentru fiecare persoană din eşantion.

Reprezentanţii DSP Alba susţin că, în prima lună de implementare a metodei inovative de tip pooling în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, metodă ce presupune practic un screening aplicat în masă populaţiei din judeţ, s-au atins două obiective foarte importante, vizate şi asumate de la bun început.

În primul rând este vorba despre un control eficient a răspândirii virusului Sars-Cov2 şi identificării eventualelor focare de COVID 19 prin testarea de comunităţi întregi de pe teritoriul întregului judeţ, dar şi economisirea unor importante sume de bani de la buget. 

În urma bilanţului făcut de specialiştii DSP Alba s-a constatat că, prin aplicarea metodei pooling, s-au economisit aproximativ 800.000 de lei, echivalentul a circa 4.000 de teste. Costul stabilit de Ministerul Sănătăţii este de 200 de lei/test/persoană. Referindu-ne strict la cifre, potrivit datelor furnizate de Laboratorul de Investigare şi Diagnostic din cadrul DSP Alba, de la sfârşitul lunii aprilie şi până în prezent, 610 eşantioane/grupe a câte 8 persoane în medie (circa 4900 de persoane) au fost testate prin metoda pooling. La acestea se adaugă eşantioanele prelucrate individual ca urmare a depistării pozitive a circa 50 dintre ele, ceea ce înseamnă încă 400 de teste realizate care pot fi atribuite tot metodei pooling.

Metoda pooling a fost validată de personalul laboratorului DSP Alba prin probele şi controalele pozitive lucrate, conform procedurii de lucru în domeniul biologiei moleculare utilizând tehnologia RT-PCR.

”Cifrele şi datele arată clar că nu am greşit când am pariat pe metoda pooling. Aceasta s-a dovedit a fi eficientă prin excluderea persoanelor negative şi identificarea eventualelor focare de COVID-19. Dincolo de avantajele economice evidente, cel mai important aspect îl reprezintă nu atât numărul de teste economisite şi implicit banii salvaţi, ci numărul mare de persoane testate. Pentru a ţine în continuare situaţia sub control, vom menţine testarea de tip pooling cel puţin până la finalul anului întrucât deţinem toate echipamentele şi dotările necesare”, spune Alexandru Sinea, director executiv al DSP Alba.

Citiţi şi:

 

Scenariu de film cu acuzaţii de tâlhărie, şantaj, viol şi o victimă care practica videochat-ul. Atacatorii, achitaţi după 8 ani

 

VIDEO Cum se poate vizita ultimul vulcan care a erupt în România. Asemănarea izbitoare cu celebrul Etna din Italia

 

Tânărul care învaţă la Liceul Sportiv, dar „se antrenează“ zilnic pentru a deveni artist plastic. Ce planuri de viitor are

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite