VIDEO Cum se poate vizita ultimul vulcan care a erupt în România. Asemănarea izbitoare cu celebrul Etna din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine aeriană spectaculoasă a ultimului vulcan care a erupt în România. Foto: captură video youtube
Imagine aeriană spectaculoasă a ultimului vulcan care a erupt în România. Foto: captură video youtube

În nord-estul judeţului Braşov, pe teritoriul comunei Racoş, se află ultimul vulcan care a erupt în România. Din 2005, zona este rezervaţie naturală.

Aria naturală cu o suprafaţă de 95 hectare se află în partea sud-estică a Transilvaniei (în zona de contact a Munţilor Baraoltului şi Harghitei cu Munţii Perşani) şi cea nord-estică a judeţului Braşov, în imediata apropiere a drumului judeţean (DJ131A) care leagă satul Mateiaş de Augustin.

Rezervaţia naturală reprezintă o arie naturală în a cărei perimetru se află formaţiuni bazaltice (forme spectaculoase şi diversificate: tufuri vulcanice, lapili, lave şi scorii vulcanice; rezultate în urma unor activităţi de erupţii intense) atribuite Cuaternarului. Complexul Geologic Racoşul de Jos se suprapune sitului Natura 2000 - Dealul Homoroadelor.

Se poate ajunge în rezervaţie cu maşina, dar şi cu trenul. Drumul de maşină este bun, iar peisajul de până acolo încântător, cu dealuri acoperite de iarba de un verde crud şi pomi ce stau precum grănicerii de pază. Se poate ajunge cu maşina până la o distanţă de circa 700 de metri de craterul vulcanului.

vulcan racos

Vulcanul şi zona înconjurătoare acestuia reprezintă ultimele activităţi vulcanice de pe teritoriul României, spun specialiştii. Aici sunt ultimele erupţii bazaltice cuaternare ale munţilor Carpaţi. Cuaternarul este a treia perioadă a Erei Cenozoice şi cea mai recentă pe scara timpului geologic. Se împarte în două epoci: Pleistocen, care se întinde de acum 2,58 milioane de ani în urmă până acum 11.700 de ani, şi Holocen, care se întinde de acum 11.700 de ani în urmă până în prezent. Vulcanul de la Racoş ar fi erupt ultima dată în urmă cu 2 milioane de ani. Geologii spun că locul este asemănător cu cel de la vulcanul Etna, unde se găsesc aceleaşi tipuri de roci şi culori.

Locul unde este Craterul vulcanului Racoş a fost exploatat pentru foarte multă vreme pentru zgură naturală, folosită în special la construirea de locuinţe. Exploatarea s-a încheiat în 2005, când zona a devenit rezervaţie naturală. Atât Cetatea Rupea, cât şi Castelul din Racoş au fost construire cu piatră ponce sau tuf vulcanic din acest loc.

lac smarald

Nu departe de craterul vulcanului se află alte două atracţii turistice: Lacul de Smarald şi coloanele de bazalt. Lacul este înconjurat de formaţiuni de bazalt şi are o culoare verde-albăstruie. În trecut, aici a fost cariera Brazi, o căldare gigant care a permis strângerea apei, care a şi fost numită „Lacul de Smarald” datorită culorii apei. La aproximativ 600 de metri, în partea opusă lacului, la fel de ascunse, se află coloanele de bazalt, formaţiuni care au luat naştere prin răcirea rapidă a lavei vulcanice, având înălţimi între 10 şi 15 metri. 

Citiţi şi:

 

Oraşul din România cu investiţii de 600 de euro pe locuitor din fonduri europene. Proiectele aflate în derulare

 

Cum a fost găsit tânărul care a ucis o pisică şi a postat filmul pe internet: „Am dat sute de telefoane, am fost înjurate, blestemate“

 

VIDEO Locuri de odihnă şi belvedere unice din Apuseni. Hartă interactivă de „reconectare” la natură

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite