Cel mai mare monolit din lume. Muntele din Australia cu lungimea de 8 kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare monolit din lume, format dintr-un singur bloc de piatră, se află în Australia şi este o veritabilă atracţie turistică.

Situat la 1105 de metri deasupra nivelului mării, Muntele Augustus acoperă o suprafaţă de aproximativ 4.795 de hectare - fiind considerat cel mai mare monolit din lume. Muntele este situat la o distanţă de 1.274 km nord de Perth şi are o creastă centrală, care are o lungime de aproximativ 8 kilometri. Traseul care înconjoară muntele măsoară 49 de kilometri.

Muntele este format din gresie şi conglomerat, o formaţiune cunoscută de geologi sub numele de ”Sandus Mount Augustus”, care se suprapune granitului mai vechi în apropierea capătului său nordic. Din acest motiv încă se dezbate dacă ea este un monolit sau monoclin, adică este conectat sau nu la o altă stâncă uriaşă aflată dedesupt.

Muntele Augustus este de aproximativ două ori şi jumătate mai mare decât Uluru, un alt punct de reper al Australiei, considerat cea mai mare rocă din lume. 

Imagine indisponibilă

Vârsta muntelui Augustus este estimată la 1 miliard de ani, iar stânca de granit care s-ar afla la baza acestuia ar avea o vechime de 1,65 miliarde de ani. Muntele Augustus a fost numit astfel în onoarea lui Sir Charles Gregory (1819-1905), frate al exploratorului Francis Gregory, cel care a fost primul care a urcat pe munte în timpul unei călătorii epice de 107 de zile prin regiunea Gascoyne din Australia de Vest.

Cuvântul monolit provine de la cuvântul grecesc „monolit”, derivat din mono („unu” sau „unic”) şi lithos („piatră”). Monoliţii naturali sunt formaţi dintr-o singură rocă individuală, pe care eroziunea a lăsat-o în mod normal expusă fenomenelor naturii. Masivul poate fi explorat în cursul unei deplasări care durează între 5 ore şi 8 ore. Există două trasee principale, cu diferite categorii de dificultate, precum şi mai multe trasee laterale care permit explorarea uriaşului munte din Australia. Din anul 1989, zona este parc natural naţional.

Citiţi şi:

 

FOTO Grota din Piatra Secuiului unde s-au salvat studenţii în timpul măcelului de la Aiud din 1849. Cum poate fi vizitată

 

FOTO Trasee turistice de o zi în cea mai spectaculoasă zonă din Apuseni. Pe „drumul calcarului“ în stare de urgenţă

 

Aventurile penale ale unui şofer care ajunge la închisoare pentru trei infracţiuni comise în acelaşi timp 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite