Ce se poate vizita în Cetatea Alba Carolina într-o singură zi: recomandări pentru câteva ore pline de surprize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta a III-a a Cetăţii este una dintre atracţiile principale ale obiectivului turistic
Poarta a III-a a Cetăţii este una dintre atracţiile principale ale obiectivului turistic

Ce se poate vizita la Alba Iulia într-o singură zi? Un răspuns la această întrebare cuprinde obligatoriu Porţile Cetăţii, cele două catedrale, Traseul celor Trei Fortificaţii, celula lui Horea, Muzeul şi Sala Unirii. O cafea se poate servi la terasele din Piaţa Cetăţii, iar un prânz ”medieval” poate fi servit la un restaurant cu specific.

Deocamdată, la Alba Iulia se practică în special turismul de o zi. Aproape zilnic şi mai ales în weekend parcările din apropierea cetăţii sunt pline cu autocare şi maşini personale din ţară şi străinătate. Turiştii petrec câteva ore agreabile în cea mai mare cetate din România.

Partea I 

Din start spunem că e bine ca în Cetatea Alba Carolina să ajungeţi înainte de schimbarea Gărzii austriece de la Poarta a III-a, adică înainte de ora 12:00. Nu va luaţi după ce spun unii şi alţii, este un moment viu din viaţă cetăţii care merită văzut. Mai cu seamă că în week-end se trag şi salve de tun! 

După spectacolul Gărzii, puteţi să admiraţi fortificaţiile din zonă sau chiar să urmaţi Traseul celor Trei Fortificaţii, unde veţi vedea Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabăra Militară, Platforma de artilerie şi locul de belvedere. Trebuie să plătiţi însă un bilet, care va costă 10 lei. Pentru un bilet de 20 de lei aveţi acces şi la bastionul Saşilor şi Sala Armelor din incintă. Trebuie să ţineţi cont însă că acestea sunt închise în fiecare luni).  

image

Coffee-break: Dacă nu v-aţi oprit între timp să beţi o cafea la terasele din incinta Cetăţii sau o licoare ”istorică”, o puteţi face în tabăra militară, care este amenajată că o zonă de agrement. Acolo veţi fi întâmpinaţi de hangiţe şi hangii îmbrăcaţi în costume de epocă, habsburgice şi veţi fi serviţi aidoma locuitorilor cetăţii de altă dată (cu băuturi turnate în căni de lut, cu sigiliul cetăţii). Puteţi să va fotografiaţi cu hangiii sau chiar cu Gărzile cetăţii. În fiecare seară de weekend are loc câte un café – concert, pe terasa proprie a cafenelei. 

Partea a II-a 

Nu uitaţi însă pentru ce aţi venit la cetate - mai aveţi de vizitat încă multe alte obiective, cum ar fi celula în care a stat Horea înainte să fie executat şi temniţa (despre care puteţi află mai multe din Traseul Eroilor Neamului Românesc), Sala Unirii (locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, la 1918, unde intrarea este liberă) împreună cu Muzeul Unirii. Clădirea a fost construită în secolul XIX şi a fost folosită drept cazina de către armată austro-ungară. În interior sunt exponate din perioadă Marii Uniri. Aici veţi vedea, printre altele, un craniu despre care se spune că ar fi trecut printr-o intervenţie chirurgicală care le-ar da mari bătăi de cap chiar şi medicilor din ziua de azi. 

cetate alba iulia

Lunch: Atâta istorie într-o singură zi poate da poftă de mâncare. Puteţi să mâncaţi la restaurantul medieval din incinta Cetăţii - Pub 13, situat chiar lângă Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Desigur, există şi variantă să ieşiţi din Cetate, să să încercaţi un alt gen de restaurant, dar dacă decideţi să rămâneţi în zonă nu veţi regreta. Preţurile pot părea un pic piperate - aşa cum le place ardelenilor -, dar un platou „cu de toate” pentru două persoane, asezonat cu salate şi băuturi nu va duce la mai mult de 50 de lei de persoană. Va recomandăm grătarul şi ciorba de fasole în pâine. 

Partea a III-a 

Odată rezolvată şi această ”problemă”, ne întoarcem la programul vizitei şi va recomandăm să va continuaţi plimbarea şi să vizitaţi Catedrală Ortodoxă, unde, în 1922, au fost încoronaţi Maria şi Ferdinand ca Regi ai României Mari. Merită să mergeţi apoi şi la Catedrala Româno-Catolică, pentru că e o locaţie superbă! Aici se poate urca în turnul Catedralei, unde a fost amenajat un spaţiu expoziţional. Dacă e vineri şi va mai prinde seară prin oraş, puteţi să întârziaţi puţin şi să va ocupaţi un loc pe treptele din apropierea celor două catedrale, că să asistaţi la demonstraţiile militare ale Legiunii a XIII-a Gemina. 

soldat cetate alba

Traseul va include obligatoriu şi cele şase porţi ale cetăţii, dintre care cea mai spectaculoasă este Poarta a III-a. De asemenea, nu trebuie ratată o excursie în şanţurile Cetăţii, unde pe o distanţă de aproximativ 3,5 km se poate merge per-pedes sau se poate închiria o bicicletă sau o trotinetă electrică.

Citiţi şi:

Moment de cumpănă pentru Cetatea din Alba Iulia în 1849: lângă statuia împăratului de la Viena a fluturat steagul cu deviza „victorie sau moarte”

Secretele porţilor Cetăţii Alba Iulia: 300 de ani de istorie în şapte elemente de arhitectură spectaculoase

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro

Secretele bastioanelor Cetăţii Alba Carolina, sistemul de apărare al celei mai mari fortificaţii din Transilvania

Monetăria din Alba Iulia - izvor de bani şi putere. Cum au folosit principii medievali monetăria în Epoca de Aur a Principatului Transilvaniei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite