Ce este fulgerul globular, fenomenul rar şi misterios pentru care savanţii n-au găsit o explicaţie ştiinţifică clară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fulgerul globular este definit ca fiind un fulger cu aspectul unui glob de foc de culoare alb-albăstruie sau roşiatică, care se deplasează relativ încet sub influenţa curenţilor de aer, dispărând brusc, cu sau fără explozie.

În fapt, fulgerul globular este un posibil fenomen atmosferic electric despre care se cunosc foarte puţine lucruri. Termenul se referă la apariţiile unor obiecte sferice, de obicei luminoase, care variază ca mărime de la un bob de mazăre la câţiva metri în diametru.

Acest fenomen este de obicei asociat cu furtunile, dar durează mult mai mult decât fracţiunea de secundă a unui fulger. Multe dintre primele descrieri timpurii spun că în cele din urmă mingea explodează, uneori cu consecinţe fatale, lăsând în urma sa un miros de sulf. Fulgerele globulare reprezintă un eveniment rar întâlnit. Apar sub forma unor sfere luminoase de mărimea unei portocale şi durează până la 20 de secunde.

Sunt cunoscute de sute de ani şi există numeroase mărturii asupra apariţiei lor, dar cauza lor rămâne un mister. Au fost propuse, drept cauze, radiaţiile de tipul microundelor, aerosolii oxidaţi, energia nucleară, materia neagră, antimateria, chiar şi găurile negre; o ipoteză recentă sugerează că ar fi vorba despre siliciu care arde, după ce a fost vaporizat de un trăsnet.

Un grup de cercetători de la CSIRO şi Universitatea Naţională Australiană a publicat în Journal of Geophysical Research Atmospheres un studiu în care elaborează o nouă teorie. Ei au pornit de la observaţia că fulgerele globulare apar cel mai adesea în apropierea geamurilor, la ferestrele caselor sau în cabinele avioanelor. După ce lovesc solul, trăsnetele lasă în urmă o dâră de particule încărcate electric (ioni). În cele mai multe cazuri, aceşti ioni pozitivi sau negativi se recombină imediat. Particulele care rămân în stare de ioni coboară spre pământ.

Cercetătorii australieni cred că asemenea ioni se pot acumula pe partea exterioară a unor suprafeţe non-conductoare, cum sunt geamurile. Aceşti ioni acumulaţi pot produce un câmp electric ce poate străbate sticla. Câmpul electric dă electronilor de pe partea interioară a geamului suficientă energie pentru a disloca electroni din moleculele de aer înconjurătoare, eliberând în acelaşi timp fotoni care creează sfera luminoasă. Acesta este, afirmă autorii, primul studiu care oferă o soluţie matematică ce explică apariţia unui fulger globular.

Citiţi şi:

 

Turişti români blocaţi toată noaptea pe o autostradă în Bulgaria. Autocarul cu care veneau din Grecia s-a defectat

 

FOTO VIDEO Aventura unui român care a sunat la 112, cu operatori, poliţişti şi medici. Filmul intervenţiei de salvare a unui bărbat căzut în Râpa Roşie

 

VIDEO A fost finalizat „Drumul lui Iovan”, şoseaua turistică spectaculoasă din Apuseni. Cu maşina pe asfalt până la locul accidentului aviatic din 2014

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite