Aurul din România: unde a acordat ANRM licenţe şi cine vrea să exploateze cel mai preţios dintre metale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirajul aurului continuă să ademenască investitorii privaţi care vor să exploateze rmetalul preţios din România. În prezent, există mai multe licenţe acordate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale aflate în diferite stadii din punct de vedere juridic. Practic, la ora actuală în două locuri din România se extrage aur, dar într-un singur loc este vorba despre aur pur, fără alte metale adiacente.

Agenţia Naţională Pentru Resurse Minerale (ANRM) este instituţia care administrează resursele naturale ale României, una dintre cele mai mari bogăţii ale ţării noastre. Instituţia aprobă licenţe şi permise pentru explorarea şi exploatarea minereurilor din sol şi subsol, cel mai căutat dintre acestea fiind, fără îndoială, aurul. 

În ţara noastră nu se mai produce aur la scară industrială din anul 2006, când ultimele exploatări miniere au fost închise din motive de rentabilitate. Vârful producţiei de aur a României a fost atins înainte de 1990, când a depăşit 10 tone de aur pe an. În 2006, producţia a scăzut la câteva kilograme pe an. Costurile de exploatare şi subvenţiile acordate de stat erau mult mai mari comparativ cu valoarea celor câte kilograme de aur. În lipsa unor investiţii în retehnologizare, minele de stat au trebuit închise. Proiectele private demarate între timp nu au ajuns la stadiul de exploatare, principalul motiv fiind tehnologia propusă, respectiv utilizarea cianurilor în procesul de extracţie a aurului din zăcământul exploatat.

Totuşi, există în prezent câteva licenţe de exploatare emise de ANRM, precum şi un permis de exploatare activ. Licenţele de exploatare au fost eliberate pentru perimetrul Roşia Montană, unde a fost demarat proiectul privat al companiei canadiene Gabriel Resources, Certej pentru compania Deva Gold, respectiv pentru trei iazuri de decantare şi fost uzină de preparare din Baia Mare în favoarea firmei Romaltyn Mining SRL. 

Companiile canadiene vor aurul din România

Proiectul de la Roşia Montană este blocat şi are puţine şanse de a fi pus în practică în forma actuală. Reprezentanţii Gabriel Resources au iniţiat un proces la nivel internaţional împotriva statului român prin care solicită daune de 1 miliard de dolari. La Certej, în Hunedoara, activităţile de operaţionalizare a exploatării sunt în curs. Proiectul a fost demarat de cnadienii de la Eldorado Gold Corporation, companie care deţine, prin Deva Gold, 80% din proiectul minier. Mina Certej este situată în partea  de sud a Munţilor Apuseni, la aproximativ 12 kilometri nord-est de oraşul Deva. Studiul de fezabilitate arată că la Certej ar urma să fie extrase, prin cianurare, 140.000 de uncii (echivalentul a circa 4 tone) de aur pe an şi 830.000 de uncii (circa 23,5 tone) de argint pe an.

Proiectul de la Baia Mare se referă la exploatarea aurului din ”produsul rezidual minier” aflat în trei dintre iazurile de decantare ale fostei uzine de stat: Meda, Flotaţia centrală şi Aurul. Din punct de vedere tehnologic, pentru a obţine un gram de aur este necesară procesarea unei tone de steril. În lipsa unei autorizaţii integrate de mediu, exploatarea nu a putut fi demarată în condiţiile în care între compania privată şi administraţia locală din Baia Mare există un litigiu juridic cu privire la funcţionarea uzinei de preparare într-o zonă rezidenţială a oraşului. Romaltyn Mining SRL este deţinută în procent de 51% de o compania SAT & Company din Kazasthan. Restul de 49% sunt în proprietatea fondului de investiţii Fribourg Investments controlat de omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova. O licenţă de explotare minereuri polimetalice şi auro-argentifere este deţinută şi de societatea de stat Băiţa SA Ştei, care administrează explotarea de uraniu de la Băiţa, judeţul Bihor.

Permis de exploatare pentru aur aluvionar în Hunedoara

Potrivit ANRM, în vigoare, în prezent, este şi un ”permis de explotare activ” pentru aur din aluviuni emis pentru zona Borzeşti, comuna Buceş, din Hunedoara. Aceasta se află în apropiere de Rovina, unde, de asemenea, există o licenţă activă în procedură de aprobare. După toate probabilităţile, acesta este singur loc din România unde se exploatează în prezent aur pur. Permisul de exploatare a fost acordat firmei Ştefi Claudia şi Anto SRL din Constanţa. Asociaţiii acesteia sunt Cota Pascu Nicoleta Silvia, are îndeplineşte şi funcţia de administartor şi Cota Andrei Daniel. Cota Pascu Nicoleta Silvia este judecată la Constanţa într-un dosar DNA pentru complicitate la dare de mită, alături de doi funcţionari din Ministerul Sănătăţii, un farmacist şi un ofiţer de poliţie. În trecut aurul aluvionar era explotat cu şaitrocul. În prezent, procedura s-a adaptat la epoca modernă şi presupune căutarea materialului preţios cu utilaje specifice în aluviunile depuse în decursul timpurilor pe văile din zonele montane bogate în astfel de minereuri.

În procedură de aprobare mai sunt alte două licenţe active pentru perimetre din zona Hunedoara. Astfel, la Rovina se vrea explotarea minereului de cupru cu conţinut de aur de către societatea Samax Romania SRL Baia Mare, subsidiară locală a companiei canadiene Carpathian Gold, iar la Băiţa Crăciuneşti există un proiect pentru extracţia minereurilor auro-argentifere de către firma Deva Gold SA. Zăcământul de la Rovina ar conţine cantităţi importante de aur şi cupru, respectiv 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru.

Licenţe de explorare/explotare şi permise de exploatare

Permise de exploatare active:

Borzeşti (Hunedoara) – Aur din aluviuni: Ştefi Claudia şi Anto SRL Constanţa

Licenţe de exploatare: 

Roşia Montană (Alba) - Minereuri auro-argentifere: Roşia Montană Gold Corporation SA

Băiţa (Bihor) -  Minereuri polimetalice si auro-argentifere: Băiţa SA Ştei.

Baia Mare (Maramureş) - Iaz de Decantare Meda, Iaz de decantare Flotaţia Centrală, Uzina de preparare Aurul, Iaz de decantare Aurul - Produs rezidual minier: Romaltyn Mininig SRL Baia Mare

Licenţe active în procedură de aprobare:

Rovina (Hunedoara) - Minereu de cupru cu conţinut de aur: Samax Romania SRL Baia Mare

Băiţa Crăciuneşti (Hunedoara) - Minereuri auro-argentifere: Deva Gold SA Certejul de Sus

Licenţe de explorare:

Geamăna-Colţii Lazărului (Alba) - Minereu polimetalic: Blueberry Ridge Mineral SRL Deva

Geamăna-Colţii Lazărului (Alba) -  Minereuri auro-argentifere: Blueberry Ridge Mineral SRL Deva

Brad (Hunedoara) - Minereu polimetalic European Goldfields Deva SRL 

Deva Muncel (zona Muncel) - Minereu polimetalic: European Goldfields Deva SRL 

Deva Muncel (zona Deva) - Minereu polimetalic European Goldfields Deva SRL 

Certej Nord (Hunedoara) - Minereuri auro-argentifere: Deva Gold SA Certejul de Sus

Aluniş Piatra Handal-zona vestică (Maramureş) - Minereuri auro-argentifere: Romaltyn Exploration SRL

Aluniş Piatra Handal-zona estică (Maramureş) - Minereuri auro-argentifere: Romaltyn Exploration SRL

(Sursa: anrm.ro)

Citiţi şi:

 

Zăcământul aurifer Geamăna din Munţii Apuseni, concesionat unei firme administrată de un lider PSD Constanţa

CEO-ul Gabriel Resources, dezamăgit că autorităţile române nu au răspuns invitaţiei la dialog pentru proiectul Roşia Montană

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

 

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema „Roşia Montană” şi ameninţă cu arbitrajul internaţional

 

FOTO DOCUMENT Povestea fotografului  aurarilor de la Roşia Montană, autorul celui mai mare fotoreportaj românesc

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite