Alba Iulia, oraş inteligent şi neutru climatic până în 2030. Proiect depus la Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine aeriană a oraşului Alba Iulia. Foto: Shutterstock
Imagine aeriană a oraşului Alba Iulia. Foto: Shutterstock

Autorităţile din Alba Iulia îşi doresc ca municipiul să se numere printre cele 100 de oraşe europene care vor beneficia de sprijinul Comisiei Europene pentru a deveni inteligente şi neutre din punct de vedere climatic, până în anul 2030.

”Primăria municipiului Alba Iulia a depus, cu succes, la Comisia Europeană cererea de exprimare a interesului de a se alătura Misiunii Europene privind oraşele inteligente şi neutre din punct de vedere climatic, în strânsă colaborare cu managerii energetici ai municipalităţii: Agenţia Locală pentru Energie Alba şi SERVELECT. 

Obiectivul misiunii Comisiei Europene este acela de a selecta 100 de oraşe europene care să beneficieze de sprijinul Comisiei Europene pentru a deveni inteligente şi neutre din punct de vedere climatic, până în anul 2030”, a anunţat, marţi, pe pagina sa de socializare, primarul Gabriel Pleşa.

Oraşele selectate vor acţiona ca centre de experimentare şi inovare care să le permită tuturor oraşelor europene să le urmeze exemplul până în anul 2050.

Prin participarea la această iniţiativă, oraşele selectate vor fi situate în fruntea inovării în tranziţia către neutralitatea climatică, parte integrantă a Pactului verde european, iar pe termen lung va permite oraşelor selectate să ofere beneficii multiple comunităţilor lor în ceea ce priveşte reducerea poluării atmosferice şi fonice, reducerea congestionării, scăderea facturilor la energie şi un stil de viaţă mai sănătos.

”Îmi exprim speranţa şi dorinţa ca Alba Iulia să devină unul din cele 100 de oraşe selectate, în baza argumentelor prezentate Comisiei Europene, din cadrul aplicaţiei depuse. Alba Iulia are toate şansele să devină unul din cele 100 oraşe neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030, având în vedere că pe lângă resursele financiare, umane, logistice care vor fi disponibile oraşelor selectate în cadrul Comisiei Europene, rămânem un beneficiar eligibil pentru a ne finanţa proiectele verzi şi de oraş inteligent, atât prin programele gestionate în cadrul mecanismului financiar multianual 2021-2027, cât şi prin fondul pentru redresare şi rezilienţă - PNRR”, a arătat edilul.

În procesul de evaluare a aplicaţiilor depuse în cadrul Misiunii Comisiei Europene se va ţine cont atât de criteriul geografic, pentru a asigura ca toate ţările din Uniunea Europeană să fie reprezentate în cadrul Misiunii, dar vor cântări şi iniţiativele derulate până în prezent şi angajamentele pe care oraşele şi le-au asumat pe termen mediu şi lung, care pot contribui la această misiune.

Printre argumentele prezentate în cererea de exprimare a interesului, care ar putea contribui, speră administraţia locală, la selectarea municipiului în rândul celor 100 de oraşe europene, se numără faptul că Alba Iulia este semnatară a Convenţiei Primarilor pentru climă şi energie a Comisiei Europene, iar din aprilie 2021 se află printre cele 5 oraşe din România (alături de Bistriţa, Cluj-Napoca, Tulcea şi Roman) - care au aderat la Green City Accord, o altă iniţiativă a Comisiei Europene care încurajează dezvoltarea proiectelor verzi.

De asemenea, începând din vara trecută, Alba Iulia a devenit prima municipalitate din Transilvania care a primit titlul "Comunitate sustenabilă - European Energy Award".

Vă recomandăm să mai citiţi:

O companie din Singapore cumpără, pentru China, minereul de la cea mai profitabilă mină de cupru din România

Suporteri filaţi de Securitate la meciul România - Italia din martie 1989. Cum au ajuns italienii acasă la două românce

Milionar al anilor '90, de negăsit de 10 ani. Când se va prescrie pedeapsa primită de Dorel Tamaş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite