Alba: Isteria „angajărilor“ a adus 5.000 de contracte noi, record pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Cele mai multe contracte au fost încheiate în construcţii
Foto Arhiva Cele mai multe contracte au fost încheiate în construcţii

Numărul de contracte noi înregistrate în luna mai pe piaţa forţei de muncă din Alba este aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra este una record în istoria de 12 ani a Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Ca prin minune, 5187 de contracte noi au apărut în mai pe piaţa forţei de muncă din Alba, aproape dublu faţă de luna aprilie.

Enigma a fost dezlegată  repede de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Speriaţi de noul Cod al Muncii, care a intrat în vigoare de la 1 mai, angajatorii s-au grăbit să încheie contracte legale pentru oamenii plătiţi la negru.

„ Principalul factor avut în vedere de angajatorii din Alba atunci când au mărit oferta de angajare pe piaţa forţei de muncă a fost teama de cuantumul amenzilor foarte mari prevăzute de Legea 40/2011, care a adus modificărti Codului Muncii. E drept şi acţiunile de control au fost fără precedent. Cert este că în mai,  s-au înregistrat un număr record de contracte de muncă întocmite într-o singură lună, în istoria de 12 ani a ITM Alba “, a explicat Puiu Horaţiu, inspector la ITM

Amenzi  într-o lună cât într-un an

Inspectorii de la ITM Alba au verificat luna trecută, 163 de firme. Peste 70 la sută dintre agenţii economici au fost sancţionaţi. 18 dintre angajatori au simţit pe pielea lor rigorile Noului Cod al muncii. Pentru cei 25 de muncitori la  „negru“ inspectorii ITM au aplicat amenzi record de 236.000 lei, sumă care nu se încasa înainte nici într-un an.

Cele mai multe încadrări s-au făcut în construcţii, transport, comerţ, agricultură.

„Noi am încadrat în luna mai 10 noi contracte de muncă. Am încadrat instalaltori, lăcătuşi, şoferi şi muncitori necalificaţi. Nu pot să spun că ne-am speriat de rigorile noului Cod al muncii. I-am încadrat pentru că am reuşit să încheiem noi contracte de execuţie. Şi aş mai adăuga că luna mai este una dintre cele prolific în materie de angajări, mai ales dacă iau în calcul că majoritatea lucrărilor pe care le executăm noi sunt la exterior“, a declarat Vasile Gheberta, directorul firmei SC Instalatorul din Alba Iulia, care execută o parte din lucrările de extindere a DN 74,  la ieşiire din Alba Iulia spre Zlatna.

Ca termen de comparaţie  anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost 3.000 de contracte  „albe.

Conform Noului cod al muncii, patronii care au cel mult cinci angajaţi fără forme legale, pot fi sancţionaţi cu 20.000 de lei. De la şase angajaţi în sus, munca la negru devine infracţiune şi se pedepseşte cu până la doi ani de închisoare. Nu scapă de amenzi nici  cei care acceptă să lucreze fără forme legale. Amenda maximă în acest caz poate ajunge la 1000 de lei.

Noul cod al muncii a mai accentuat un fenomen existent pe piaţa muncii. Angajatorii sunt tentaţi să raporteze la AJOFM locuri de muncă vacante, iar când se primesc oferte de angajare spun că sunt deja ocupate.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite