Acţiuni de învăţare pentru angajaţi ai Serviciului Public de Ocupare, printr-un proiect al AJOFM Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul prin care s-a organizat internship-ul este derulat de AJOFM Alba
Proiectul prin care s-a organizat internship-ul este derulat de AJOFM Alba

Denumite internship, acţiunile internaţionale au ca scop îmbunătăţirea competenţelor sociale şi profesionale ale salariaţilor Serviciului Public de Ocupare care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial şi stimularea mobilităţii forţei de muncă.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă(AJOFM) Alba, structură a Serviciului Public de Ocupare (SPO) din România,  derulează proiectul „3C – Calitatea Crează Competenţe  - Calitatea în formare Crează Competenţe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest“, a cărui beneficiari sunt  salariaţii structurilor SPO din cele trei regiuni. Demersul are la bază un parteneriat cu patru organizaţii publice şi private naţionale(AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare,  S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia) şi trei transnaţionale, din Spania(Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias).

Acţiuni internaţionale de învăţare
Prin proiectul AJOFM Alba sunt elaborarate şi pilotate instrumente moderne de management: manuale, ghiduri, proceduri,  sisteme de evaluare pentru structurile SPO România. O componentă importantă a demersului o reprezintă acţiunile transnaţionale, denumite internship, ce au ca scop îmbunătăţirea competenţelor sociale şi profesionale ale salariaţilor Serviciului Public de Ocupare care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial şi stimularea mobilităţii forţei de muncă. Vorbim de acţiuni practice  organizate cu implicarea partenerilor din Spania care au identificat cele mai reprezentative organizaţii publice şi private,  implicate în furnizarea serviciilor de ocupare, care-i vor primi pe participanţii din România.

În perioada 18-24 mai 2014 are loc cea de-a cincea acţiune internaţională, în Spania. Participă 20 de angajaţi din Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, Bihor, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiş, de la CNFPPP Râşnov,  CRFPA Braşov, Cluj, Mureş şi coordonatorul de la AJOFM Alba. Participanţii se vor familiariza, pe parcursul internship-ului cu politicile active şi pasive de ocupare a forţei de muncă în Spania. În cadrul vizitei la Institutul Asturian al Administraţiei Publice vor afla cum se identifică nevoile de formare pentru angajaţii publici, care sunt sistemele de evaluare a competenţelor acestora.  Specialiştii din România vor lua contact cu cea mai modernă metodă de învăţare la distanţă, „Sistemul spaniol de teleformare”. Agenda acţiunii include vizite la Biroul Serviciului Public de Ocupare din El Cato, unde se vor familiariza cu registrul solicitanţilor de angajare şi cu sistemele de consiliere şi orientare a şomerilor. Stagiul include şi activităţi de grup pentru dezvoltarea competenţelor: calitatea de lider, munca în echipă, comunicare. În urma internship-ului, participanţii vor completa „Fişa de culegere de date”, instrument cadru inovator elaborat pentru abordarea unitară a procesului de identificare a bunelor practici şi de elaborare a materialelor de învăţare pentru specialiştii care nu au făcut deplasarea în Spania. Noutăţile vor fi promovate ulterior prin platforma „Comunitatea de bună practică a proiectului”.

Contribuţie la modernizarea SPO România
Prin punerea în practică a proiectului „3C“ se asigură atât  dezvoltarea profesională a specialiştilor din structurile Serviciului Public de Ocupare (SPO), cât şi întărirea capacităţii manageriale. Demersul contribuie şi la acoperirea unui gol care se manifestă în activitatea structurilor SPO, respectiv  elaborarea  şi pilotarea unor instrumente moderne de management,  de către experţi  recunoscuţi la nivel naţional şi european. Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European, prin programul POSDRU.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite