Valeriu Gheorghiţă: Asistăm la beneficii substanţiale în rândul persoanelor vaccinate. Am scăzut de la 500 la 50 de cazuri noi săptămânal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că aproape 90% dintre angajaţii din sistemul medical au fost deja imunizaţi cu a doua doză de vaccin, iar cei care nu s-au imunizat încă vor avea prioritate în centrele de vaccinare, fără a se programa în platformă. De asemenea, persoanele eligibile din judeţele cu o incidenţă crescută a cazurilor de COVID-19 vor fi vaccinate prioritar.

Gheorghiţă precizează că se remarcă o scădere de la aproximativ 500 de cazuri pe săptămână la 50 de cazuri pe săptămână în rândul lucrărilor din sistemul medical şi social.

Potrivit datelor furnizate, marţi, într-o conferinţă de presă, de coordonatorul Campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, din 250.000 de lucrători în sistemul sanitar eligibili au fost vaccinaţi cu două doze 89,96% şi 98,4% cu o singură doză. 

"Poate fi observată o scădere cu peste 97% a ratei de incidenţă în rândul lucrătorilor din sistemul medical şi social, în condiţiile în care au fost respectate aceleaşi măsuri. (...) Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la aproximativ 50 de cazuri noi săptămânal”, a declarat Gheorghiţă. 

Acesta a menţionat că a emis o instrucţiune conform căreia lucrătorii din prima etapă de vaccinare vor avea în continuare prioritate dacă nu s-au imunizat, iar în condiţiile în care 42 de centre destinate acestor au fost deja închise, ei se vor imuniza în alte centre. 

"Unităţile angajatoare vor solicita Direcţiilor de Sănătate Publică arondarea personalului propriu nevaccinat la un centru de vaccinare funcţional de pe raza judeţului respectiv. Aceste persoane se pot vaccina fără programare în platforma informatică, cu condiţia ca angajatorul să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore anterior şi să pună la dispoziţie lista cu angajaţi pentru a se estima necesarul de vaccinuri”, a precizat Gheorghiţă. 

În ceea ce priveşte beneficiarii din centrele sociale şi cei care îi îngrijesc pe aceştia, au fost vaccinate 56,45% dintre aceste persoane, respectiv 86,67% cu o singură doză. În cazul acestei categorii se observă o reducere cu peste 65% a cazurilor de COVID-19 în ultimele patru săptămâni, a precizat Gheorghiţă. 

"La mai puţin de 2 luni de la debutul campaniei de vaccinare asistăm la beneficii substanţiale în rândul persoanelor vaccinate, se confirmă beneficiile şi importanţa vaccinării ca măsură eficientă, corectă, sigură de revenire la normalitate”, a punctat Gheorghiţă.

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a mai spus că persoanele eligibile din judeţele cu o incidenţă crescută a cazurilor de COVID-19 vor fi vaccinate prioritar.

„Vaccinarea cu prioritate a persoanelor eligibile din judeţele în care se înregistrează o incidenţă crescută a cazurilor de COVID-19. Strategia prevede şi criteriul epidemiologic care ne permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în judeţele cu o rată mare faţă de media naţională. Urmează să se stabilească pragul, să definim perioada pentru care trebuie să înregistrăm această creştere, moment în care se declanşează un mecanism prin care va fi accelerată campania de vaccinare în zonele respective”, a declarat Gheorghiţă, potrvit Digi 24.

Totodată, potrivit sursei citate, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat şi cum va fi făcută imunizarea cadrelor didactice. 

„Vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ, - creşe, grădiniţe şi cadrele didactice din primar, gimnazial, liceu, universităţi. Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Foarte probabil locaţia în care se va face vaccinarea este în casa corpului didactic din fiecare judeţ. Vor fi organizate centre de vaccinare în cadrul universităţilor”, susţine Valeriu Gheorghiţă. 

Totodată, potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, s-au vaccinat cu Pfizer (de pe 27 decembrie până în prezent) 629.215 de persoane, cu Moderna (de pe 4 februarie) - 60.916 persoane, iar cu AstraZeneca (de pe 15 februarie) - 6.218 persoane, conform stirileprotv.ro

Conform sursei citate, până acum, în România au ajuns peste 1.560.000 de doze de vaccin, dintre care peste 1,18 milioane de doze au fost deja administrate.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că, în acest moment, recomandarea este de administrare a două doze de vaccin chiar la persoanele care au fost infectate cu Sars-CoV-2.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite