Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România condamnă agresarea jurnaliștilor la protestul susținătorilor lui Georgescu
0Uniunea Ziariștilor Profesionişti din România (UZPR) protestează după ce jurnaliștii care s-au aflat la protestul din fața Parlamentului de vineri, 10 ianuarie, au fost atacați și amenințați.
În timpul protestului, manifestanții au aruncat sticle cu apă și covrigi spre o jurnalistă Digi24, care nu a mai reușit să trasnmită în direct. Mașina echipei Observator Antena 1 a fost vandalizată de manifestanți, care au smuls numărul de înmatriculare și capacele de la roți. Pentru a scăpa de mulțime, echipajul a pornit cu antena ridicată.
Indivizii nu au scăpat nepedepsiți, fiind date amenzi de 32.000 de lei, iar un dosar penal a fost deschis.
„A fost întocmit un act de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile art. 253 din Codul Penal al României (Distrugerea). De asemenea, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 32.000 de lei”, a informat Jandarmeria Română cu privire la protestul din Capitală.
Potrivit sursei citate, „trei sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 30.000 de lei”, au fost „aplicate pentru efectuarea de zboruri cu aeronave civile fără pilot la bord (tip dronă), deasupra municipiului București, fără deținerea autorizațiilor necesare, conform art. 11, lit. j) din Hotărârea de Guvern nr. 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, cu modificările și completările ulterioare”.
Uniunea Ziariștilor din România protestează
Într-un comunicat, UZPR protestează față de agresiunile de vineri la adresa jurnaliștoilor, pe care le consideră inacceptabile.
„UZPR reaminteşte opiniei publice că, în ultima perioadă, s-au înteţit atacurile asupra presei, care au venit din mai multe direcţii, inclusiv din partea unor politicieni extremişti, care au adus jigniri incalificabile şi au proferat ameninţări la adresa colegilor noştri de breaslă, poziţionându-se astfel pe o direcţie nu doar antisocială şi aflată sub incidenţa legislaţiei penale din România, ci sfidând, prin acte reprobabile, dreptul publicului de a fi informat.
Ca susţinătoare al libertăţii de exprimare, UZPR este, în acelaşi timp, şi un militant pentru deplina libertate a presei şi nu poate accepta manifestările violente la adresa reprezentanţilor mass-media care îşi exercită profesia, pronunţându-se cu fermitate împotriva oricăror manifestări de violenţă, abuz, hărţuire sau ameninţare la care apelează persoane care sfidează legea împotriva jurnaliştilor", se arată într-un comunicat al organizaţiei, transmis vineri AGERPRES şi semnat de preşedintele Uniunii, Sorin Stanciu.
De asemenea, uniunea a declarat că este solidară cu jurnaliștii agresați în timpul manifestațiilor.
„UZPR este pe deplin solidară cu colegii din presă care au fost agresaţi de către persoane publice sau private, susţine demersurile autorităţilor împotriva acestor manifestări de violenţă şi îşi reiterează crezul că societatea românească nu poate funcţiona în cele mai depline repere democratice fără o presă puternică, liberă şi fără jurnalişti care să lucreze în deplină siguranţă, în interesul informării opiniei publice", încheie UZPR.