Unde se pot face donaţii şi de ce este nevoie pentru refugiaţii ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi refugiaţi din Ucraina caută adăpost în România Foto: Adevarul
Tot mai mulţi refugiaţi din Ucraina caută adăpost în România Foto: Adevarul

Campaniile de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina prind contur. Autorităţile s-au mobilizat alături de organizaţii nonguvernamentale şi fundaţii. Cum se pot implica persoanele care doresc să o facă.

Invazia rusească din Ucraina a aruncat peste graniţă sute de mii de ucraineni care au căutat refugiu şi în România. Români simpli, dar şi reprezentanţi ai bisericii şi ai societăţii civile au fost alături de ei chiar din prima zi căutând să împlinească nevoia acestora de hrană şi adăpost. Efortul de ajutorare are acum nevoie mai mult ca oricând de coordonare. 

Autorităţile naţionale au pus la punct o platformă cu informaţii privind accesul şi drepturile cetăţenilor ucraineni în România, Ucraina – împreună ajutăm mai mult, accesibilă în limbile ucraineană, engleză şi română la adresa https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult?fbclid=IwAR1JkDv74HuLaOx6qKNh6XEWDpysS85FPCSTtxzXHSueHjmFSjoGZJPmM7Y

Prin intermediul acesteia, Guvernul încearcă să organizeze efortul instituţiilor statului, ale organizaţiilor naţionale şi internaţionale, privaţilor, dar şi ale societăţii civile, astfel încât ajutorul să fie cât mai eficient. 

Broşură cu informaţii utile în ucraineană, la graniţă 

Totodată, autorităţile române a început distribuirea la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dar şi în alte zone, pliante cu informaţii utile pentru refugiaţi. Aceştia pot scana un QR cod tipărit pe pliante sau pot suna la numerele de telefon +4021.9590; +4021.410.75.13; 112 şi 119 pentru a afla informaţii suplimentare dacă doresc să rămână pe teritoriul României. „Sunt informaţii pe care le vor primi la intrarea în ţară, dar pe care le vor putea accesa prin scanarea unui QR cod care va duce către platforma guvernamentală care gestionează sistemul de informare cu date de contact, cu drepturile pe care le au, atât în limba ucraineană, cât şi în limba engleză. Prin accesarea acestui QR cod, accesarea platformei poate uşura informarea celor interesaţi atât în legătură cu protecţia de care pot beneficia la intrarea în România, cât şi cu documentele necesare pentru a accesa ţara noastră, ce paşi trebuie să urmeze pentru a obţine azil în România, serviciile medicale la care au dreptul şi informaţii legate de dreptul la muncă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

Patriarhia: Solidarizaţi-vă cu victimele inocente ale războiului 

La rândul lor, reprezentanţii Patriarhiei Române au îndemnat ieri printr-un comunicat pe toţi clericii, dar şi populaţia să se implice în acţiuni caritabile care să-i ajute pe ucraineni. 

„Ultimele zile de escaladare a războiului atât de nedrept purtat de Rusia împotriva Ucrainei şi, prin inevitabile consecinţe, împotriva valorilor democraţiei statelor europene, au creat tragicele condiţii ale unei catastrofe umanitare în care au ajuns sute de mii de oameni nevinovaţi, preponderent mame şi copii. În acest context saturat de suferinţă, Patriarhia Română reînnoieşte mesajul recent al Părintelui Patriarh Daniel de firească solidarizare cu creştinii români ortodocşi din Ucraina, dar şi cu toate victimele inocente ale acestui război purtat atât de aproape de România, şi îi îndeamnă pe toţi clericii şi mirenii să se mobilizeze în această perioadă critică şi să se implice în acte caritabile de donaţie, menite să aducă un sprijin real şi o mângâiere celor striviţi acum de teamă, neputinţă şi suferinţă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. 

Uniţi pentru Ucraina  

Prima platformă de ajutorare a refugiaţilor a fost iniţiată încă din primele momente ale sosirii refugiaţilor în România. „Uniţi pentru Ucraina” a reunit până acum peste 170.000 de persoane, voluntari şi donatori dornici să-i ajute pe ucrainenii afectaţi de invazia rusească. „Dragi prieteni, câteva lămuriri despre situaţia din acest moment. Suntem în contact cu autorităţile din punctele de frontieră, NICIUN cetăţean ucrainean NU este lăsat de izbelişte sau preluat de persoane necunoscute, nici pe acest grup, nici de către celelalte asociaţii sau iniţiative de ajutorare a vecinilor de la nord care fug din calea războiului. Ofertele de cazare şi de transport se verifică în prealabil, să preîntâmpinăm situaţii cu risc. Sunt jurist, nu concep să fie altfel”, a scris iniţiatorul Vlad Gheorghe pe pagina de Facebook a grupului. 

O altă pagină creată şi cu sprijinul medicului psihiatru Gabriel Diaconu în ajutorul refugiaţilor este accesibilă la adresa https://refugees.ro. „Bună dimineaţa, Kiev, oraşul care nu se predă! În ultimele zile, împreună cu colegii mei din Departamentul de Situaţii de Urgenţă, împreună cu Ministerul Sănătăţii, principalii stakeholderi pe ajutor umanitar (UNHCR/ OIM/ UNICEF, Crucea Roşie Română, CNRR), sprijiniţi de o comunitate inimoasă formată din sute de ONG-uri partener – practic întreaga societate civilă. Am colaborat îndeaproape pentru sistematizarea efortului de asistenţă umanitară a migranţilor fugiţi din calea războiului şi a terorii provocate de invazia Rusiei în Ucraina”, a scris Gabriel Diaconu pe pagina sa de Facebook.  

Telefon non-stop în limba ucraineană 

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a operaţionalizat un centru cu mai multe linii telefonice disponibile la frontiera cu Ucraina, chiar în sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Poliţiştii de frontieră sunt vorbitori de limba ucraineană şi vor răspunde non-stop la numărul (+4) 021.9590, apelabil din orice reţea naţională sau internaţională pentru a oferi informaţii legate de trecerea frontierei de stat, documentele necesare la intrarea în România, paşii de urmat în acordarea azilului şi orice alte detalii legate de ajungerea în siguranţă în România. 

Donaţii prin Crucea Roşie România  

Crucea Roşie România anunţă că persoanele care doresc să ajute refugiaţii din Ucraina, dar şi pe cei care sunt refugiaţi în propria ţară, că în conturile campaniei Umanitatea nu are graniţe pot face donaţii atât în bani, cât şi în produse. Astfel, se pot face donaţii online pe site-ul www.crucearosie.ro, donaţii în valoare de 2 euro prin SMS la numărul 8825, în toate reţelele de telefonie mobilă, dar şi pe platforma Revolut, accesibilă pentru românii din afara ţării. 

Totodată, organizaţia primeşte donaţii în alimente greu perisabile în magazinele Carrefour, Mega Image şi Cora prin programul Banca de Alimente. Pot fi donate alimente de bază precum mălai, făină, lapte praf, mazăre uscată, arpacaş, conserve din carne, peşte, pate de ficat, bulion, zacuscă, ghiveci, compot, paste făinoase, cereale, supe-instant, ceai, apă, sucuri, cafea, apă plată, hrană pentru bebeluşi, produse dietetice (alune, miez de nucă, seminţe de floarea-soarelui, fructe uscate), produse de igienă pentru bebeluşi, biberoane, creme, termometre, săpunuri, deodorante, şerveţele umede, pături, paturi, pilote, perne, lenjerii, saci de dormit. 

Persoanele juridice pot obţine informaţii despre felul în care pot dona la datele de contact: crr@crucearosie.ro sau iulia.capusan@crucearosie.ro. 

Au fost deschise conturi ale acestei campanii la sucursala BRD Piaţa Romană, Bucureşti: 

în lei – RO76BRDE410SV07590484100

în EURO – RO12BRDE410SV31714694100

în USD – RO88BRDE410SV36413794100

 

Asociaţia Zi de Bine ajută la strângere de fonduri pentru Ucraina 

Şi Asociaţia Zi de Bine colectează alimente neperisabile care pot fi preparate uşor, produse de igienă, produse pentru copii, textile şi electrice. Punctul de colectare se află la Afi Cotroceni, în faţa hypermarketului din mall până sâmbătă, 5 martie, între orele 10:00-22:00.

Aceste donaţii vor fi trimise către Sighet, un camion se va opri la graniţă şi produsele vor fi destinate femeilor şi copiilor care intră zilnic la noi în ţară. Cel de-al doilea camion va trece graniţa, iar produsele vor fi destinate ucrainenilor care aşteaptă pentru a intra în ţară.

Produsele de care este nevoie:

- Saci de dormit, pături.

- Lenjerie intimă/ mânuşi, fulare, şosete şi căciuli;

- Produse de igienă (absorbante, geluri dezinfectante, pastă de dinţi, periuţe de dinţi, săpun, şampon);

- Suplimente cu multivitamine, paracetamol, nurofen, antinevralgic, pastile pentru gât, panadol, fervex, supozitoare cu paracetamol pentru bebeluşi;

- Produse pentru bebeluşi (lapte praf formulă, şampon, termos, biberoane, căciuli, mânuşi, pamperşi, şerveţele umede);

- Vesele (farfurii, tacâmuri, pahare) de unică folosinţă;

- Conserve pentru pregătire rapidă (supă instant), batoane proteice cu nuci, seminţe, ceai, cafea, ciocolată, sticle de apă mici, alimente neperisabile;

- Radiatoare pentru încălzire, baterii, lanterne, baterii externe pentru telefon, fierbătoare electrice;

- Bandaje şi tifon steril, Oximed, plasturi pentru râni şi atele pentru fracturi.

Toate aceste produse trebuie repartizate pe categorii. Acestea trebuie ambalate pentru transport în cutii, cu etichete care să indice ce conţine fiecare pachet. 

Listă organizaţii/instituţii unde se pot face donaţii în bani 

1 World Vision Romania https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/ajutor-pentru-ucraina/

2 Expert Forum https://expertforum.ro/doneaza-pentru-ucraina/

3 Salvaţi Copiii România https://www.salvaticopiii.ro/custom-donation-pages

4 Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor Cont: RO51RNCB0234037010910014, BCR, Detalii plată: Refugiaţi Ucraina  

5 Asociaţia Filantropia Maramureşană, Eparhia Maramureşului şi Sătmarului Cont: RO27BTRLRONCRT0441357901, Banca Transilvania, Detalii plată: Pentru refugiaţi

6 Fundaţia Virtute et Sapientia a Universităţii din Bucureşti Cont: RO57BRDE410SV69608784100, BRD, Detalii de plată: Ucraina. 

7 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi Cont în lei:  RO83RNCB0175145650760001; Cont în euro, deschis la BRD: RO76BRDE240SV78361832400.

8 Asociaţia JRS România Cont în lei: RO90BRDE450SV82025344500, BRD, Detalii plată: Donaţie ucraineni

9 Fundaţia Academiei de Studii Economice Bucureşti Cont: RO43RNCB0072140334030001, BCR

10 UNICEF https://help.unicef.org/ukraine2022?country=RO&language=ro

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri