Unde se petrece în țară de 1 Mai și la ce prețuri. „Vom vedea o nouă energie anul acesta în Vamă”

0
0
Publicat:

Foarte mulți români și-au rezervat sejurul pentru 1 Mai, alegând o destinație sau alta după preferințe și după banii din portofel. Prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut. La munte e mai scump decât la mare.

Delta Dunării este una dintre destinațiile căutate de 1 Mai FOTO: Ovidiu Oprea
Delta Dunării este una dintre destinațiile căutate de 1 Mai FOTO: Ovidiu Oprea

Aproape jumătate dintre hotelurile de pe litoralul românesc își deschid spațiile de cazare pentru turiști încă de la 1 Mai, marea fiind, pentru acest moment din an, prima alegere. Gradul de ocupare pentru spațiile care și-au început activitatea a ajuns la 65-70%, iar prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut, acolo unde au intervenit creșteri acestea nefiind mai mari de 10 - 15 %.

Cele mai mari tarife în schimb sunt la munte și nici Delta Dunării, care pentru pasionații de fotografie și nu numai este Raiul pe pământ, nu se lasă mai prejos.

Cel mai mic tarif pentru litoral, de 1 Mai, este de 383 lei/cameră/sejur de 3 nopți, fără servicii de masă, în Eforie Nord, la o vilă de 3 stele (cu o reducere de 10% până la 30 aprilie 2025). În Delta Dunării, tot pentru 3 nopți de cazare, la Sulina, de asemenea la o pensiune de trei stele, tariful ajunge la 707 lei. La munte, în aceleași condiții de cazare, prețul este de 772 lei, iar la Călimănești, una dintre destinațiile balneo, cel mai mic tarif pentru 3 nopți de cazare, de data aceasta cu mic dejun inclus, ajunge la 821 lei.

Turiștii care și-au rezervat un buget mai mare, optând și pentru servicii în plus, pot lua de asemenea în calcul Delta Dunării, unde cel mai mare tarif pentru 3 nopți de cazare, cu demipensiune, barbeque și bere din partea casei în ziua de 1 Mai ajunge la 3.456 lei.

Pe litoral, tot pentru 3 nopți de cazare (penthouse 4 dormitoare, fără servicii de masă), tariful ajunge la aproape 5.000 lei la un aparthotel de 4 stele din Mamaia.

La munte, la hotel de 4 stele, în Poiana Brașov, turiștii pot plăti până la 3.351 lei/cameră/sejur de 3 nopți cu mic dejun inclus.

Pentru cei care caută opțiuni multiple de relaxare în stațiuni balneo, cel mai mare tarif este de 4.407 lei/camera/sejur 3 nopți cu demipensiune, finger food, proceduri spa și acces gratuit la aquapark la un hotel de 5* din Băile Felix.

„De 1 Mai toată lumea merge la mare”

Litoralul rămâne prima opțiune pentru românii care aleg să petreacă mini-vacanța în țară, spune vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Adrian Voican. S-a văzut asta și de Paști, atunci când cei care au așteptat o iarnă întreagă s-au grăbit, profitând de vremea bună, să reîntâlnească marea.

Contează foarte mult și vremea. Dar contează mai mult vremea pentru Mamaia, pentru Eforie. La Vama Veche, poate să plouă și să fie frig, lumea se duce, pentru că, asta e, <De 1 Mai, la Vama Veche>. Prețurile eu nu le văd schimbate față de anul trecut”, spune Voican.

Pentru Vamă locurile sunt ocupate încă din februarie-martie, aici fiind așteptați aproximativ 10.000 – 15.000 de turiști.

Vama Veche a fost nevoită să facă față unei mari provocări anul trecut, când și-au pus puternic amprenta lipsa de personal și creșterea constantă a costurilor, însă în acest an surprizele vor fi plăcute pentru turiști.

Cel mai simplu lucru a fost să crească prețurile. Dar la un moment dat prețurile ajung la un plafon și oamenii nu mai cumpără. Și fenomenul acesta s-a întâmplat anul trecut în Vama. Anul trecut a fost un an prost pentru Vama, de exemplu, poate puțină lume știe. Iar anul acesta oamenii se reinventează. Am văzut că se reașază locațiile, se schimbă câteva rânduri de operatori, de patroni, chiriași, încearcă cu o altă metodă, încearcă cu oferte noi și cu reinventarea spiritului Vămii din primii ani, pentru că sunt mulți nostalgici. S-a dărâmat stuful, se reface stuful și se refac mai multe locații de acolo și vom vedea o împrospătare, o nouă energia anul acesta”, a completat Voican

Dacă pentru turiștii din Vama Veche contează prea puțin cum va fi vremea, în alte stațiuni lucrurile vor sta altfel. În continuare Mamaia va miza pe evenimente, concertele și cluburile rămânând atracția. În Eforie, dacă vremea va fi capricioasă, sunt hoteluri care pot oferi diverse servicii de răsfăț, pentru că au piscine cu apă încălzită, oferă servicii de spa etc.

Ce de asemenea s-a întâmplat bun pe litoral, a punctat vicepreședintele ANAT, este faptul că licitația pentru plaje s-a făcut pentru 10 ani, iar „oamenii vor avea curaj să facă lucruri nu doar așa pe fugă, le pui în iunie și le strângi în septembrie, ci să le facă mai cu cap, pe mai mult timp și să investească mai mult, ceea ce e bine”.

Ce n-a fost bine, iar asta se vede în vânzări, ține de indecizia guvernului în privința acordării voucherelor de vacanță, amânându-se atât de mult adoptarea unei decizii încât oamenii au ratat perioada promoțiilor.

Turiștii vor avea surprize plăcute pe litoral, în 2025, spun oamenii din turism  FOTO: Ovidiu Oprea
Turiștii vor avea surprize plăcute pe litoral, în 2025, spun oamenii din turism FOTO: Ovidiu Oprea

„N-am avut voucherele de vacanță în prima parte a anului și n-am avut nici măcar legislația pusă la punct, adică normele de aplicare. Am știut doar că au redus de la 1.600 la 800 de lei, dar n-am știut deloc cum se vor aplica. (...) Autoritățile s-au bâlbâit destul de mult. Că îți cumperi, că decontezi după, a fost o întreagă ezitare în declarații publice. Acum, neavând clar de la început voucherele de vacanță, s-a ratat marea campanie de înscrieri timpurii, care funcționa în ianuarie, februarie și martie, cu reduceri de 25%, 30%, 40%. A expirat perioada aceasta de super oferte și oamenii n-au avut siguranță că vor primi voucherele, că le au. Nu le-au avut pe card, ca să poată să cumpere, doar foarte puțin, ce a mai rămas din anii trecuți”, a precizat Voican.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite