Undă verde pentru dosarul electronic al pacientului. Documentul ar putea preveni fraudele din sistem
0Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat astăzi că proiectul ”Dosarul electronic al pacientului” a fost deblocat, după ce licitaţia de implementare a fost contestată de 28 de ori. Practic, informatizarea sistemului va fi completă, susţin reprezentaţii instituţiei, în momentul în care, pe lângă reţeta electronică şi cardul naţional de sănătate va fi introdus şi dosarul electronic pentru fiecare contribuabil.
Pe data de 20 februarie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a clarificat ca neîntemeiată şi ultima din cele 28 de contestaţii depuse de diverşi participanţi la licitaţia din 11.11.2011, decizia de stabilire a câştigătorului fiind irevocabilă.
„Noi ne-am asigurat că se respectă procedurile legale de desemnare a câştigătorilor şi proiectul care a fost tergiversat mai bine de un an şi jumătate poate fi în sfârşit construit. Acum intrăm în etapa în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate construieşte un sistem care va aduce schimbări importante în mediul medical şi care va oferi suportul decizional pentru adoptarea politicilor de sănătate publică în România”, a declarat dr. Doru Bădescu, preşedintele CNAS.
Conform acestuia, dosarul electronic al pacientului va contribui la prevenirea fraudelor din sistemul sanitar, va asigura o bază concretă pentru politicile de sănătate la nivel naţional şi va creşte calitatea serviciilor medicale de care beneficiază românii.
Reţeta electronică şi cardul naţional de sănătate, elemente importante ale informatizării Sănătăţii
Dosarul electronic al pacientului face parte din proiectele strategice pentru care CNAS şi-a asumat implementarea, conform strategiei de e-Sănătate promovată de Comisia Europeană.
Un alt element al informatizării îl constituie reţeta electronică, mecanism devenit obligatoriu începând cu luna ianuarie 2013. Până în prezent, ce mai mare parte a medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CNAS prescriu reţete în format electronic.
În ceea ce priveşte cardul naţional de sănătate, el a fost demarat ca proiect pilot în judeţul Arad, primul beneficiar al documentului fiind un veteran de război.
Potrivit dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), cardul naţional de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie, deşi legislaţia actuală prevede acest lucru.