Un sfert dintre deținuții din închisorile românești muncesc și câștigă bani. Ce venituri substanțiale s-au obținut în 2023

0
Publicat:

La ora actuală, în România sunt câteva mii de deținuți care muncesc, iar penitenciarele obțin venituri de milioane de lei din munca lor. În funcție de contractele de prestări servicii și de domeniul de activitate, sumele primite pe zi de către deținuți sunt cuprinse între 30 și 64 de lei

Peste 6.000 de deținuți muncesc FOTO Administrația Națională a Penitenciarelor
Peste 6.000 de deținuți muncesc FOTO Administrația Națională a Penitenciarelor

Conform datelor furnizate pentru ”Adevărul” de Administrația Națională a Penitenciarelor, veniturile obținute în 2023 de penitenciarele din România prin munca realizată de persoane private de libertate s-au ridicat la 70,4 milioane lei fără TVA.

Pe primele locuri privind veniturile fără TVA obținute din munca deținuților în 2023 s-au situat următoarele penitenciare: Timișoara (12,7 milioane lei), Jilava (7,5 milioane lei), Arad (6,4 milioane lei), Bistrița (3,7 milioane lei), Gherla (3,1 milioane lei), Codlea (2,8 milioane lei), Poarta Albă (2,6 milioane lei), Oradea (2,2 milioane lei), Târgu Jiu (2,2 milioane lei), Aiud (2,1 milioane lei) și Craiova (2,1 milioane lei).

Pentru acest an, previziunile privind veniturile obținute prin munca deținuților sunt de 84,3 milioane de lei.

La 31 decembrie 2023, în penitenciarele din România erau înregistrate 6.032 persoane private de libertate care lucrează. Potrivit ANP, la 26 februarie 2024, în penitenciarele românești erau în total 23.871 persoane private de libertate, ceea ce înseamnă că un sfert dintre deținuții din România lucrează.

Anul trecut, Penitenciarul Timișoara a avut cea mai mare medie lunară de deținuți implicați în activități lucrative, respectiv 480.

Un deținut câștigă între 30 și 64 de lei pe zi FOTO Administrația Națională a Penitenciarelor
Un deținut câștigă între 30 și 64 de lei pe zi FOTO Administrația Națională a Penitenciarelor

„Numărul de ore lucrate de o persoană privată de libertate este cel prevăzut de legislația muncii, respectiv de opt ore pe zi. Venitul minim este cel corespunzător salariului minim pe economie, din care 40% revin persoanei condamnate, iar 60% revin administrației penitenciarului, constituind venituri proprii care se încasează”, au precizat pentru ”Adevărul” reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Domeniile în care lucrează cei mai mulți deținuți sunt cele aferente industriei de automobile (cablaje auto), construcții și prelucrarea diverselor produse din industria alimentară.

„Sumele primite de deținuți pe zi ca urmare a muncii prestate sunt cuprinse între 30 și 64 de lei, acestea fiind influențate de tariful orar la care sunt încheiate contractele de prestări servicii și de numărul orelor lucrate”, au declarat oficiali din cadrul Penitenciarului Mioveni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite