Un nou vaccin obligatoriu pentru copii: împotriva pneumoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul antipneumococic va fi obligatoriu şi în România
Vaccinul antipneumococic va fi obligatoriu şi în România

Vaccinul antipneumococic, care se administrează bebeluşilor în primul an de viaţă, va deveni parte din schema naţională de vaccinare şi ar putea fi obligatoriu după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că va achiziţiona serul şi-l va distribui medicilor de familie.

România se va alinia, începând cu acest an, ţărilor europene în care vaccinarea pneumococică este inclusă în calendarul naţional de imunizare. Asta după ce Ministerul Sănătăţii a dat undă verde pentru achiziţia de vaccin pneumococic. La baza deciziei a stat faptul că pneumonia ucide, anual, circa 600 de copii români cu vârste sub 5 ani, ţara noastră fiind în continuare cap de afiş la mortalitatea infantilă.

Deşi societatea civilă apreciază iniţiativa autorităţilor române, medicii de familie sunt sceptici cu privire la includerea vaccinului pneumococic în schema obligatorie de vaccinare, pe motiv că solicitările sunt puţine, iar părinţii nu sunt informaţi cu privire la beneficiile vaccinului. În plus, aceştia afirmă că vaccinul trebuie făcut într-un anumit interval pentru a fi eficient.

„Noi aşteptăm cu sufletul la gură vaccinul hexavalent, pe care să-l administrăm copiilor. Vaccinul pneumococic nu se numără printre cele solicitate, iar în mediul rural sunt şi mai puţini părinţi care îl cer. Trăim mai mult ca oricând un curent antivaccin”, a explicat medicul de familie Gabriel Munteanu.

Pe de altă parte, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat că decizia de a aloca bani pentru ser reprezintă o veste bună.

„Dacă ne referim la vaccinarea pneumococică, în general e un vaccin bine acceptat de părinţi, care se administrează în primul an de viaţă, însă atât medicii epidemiologi, care coordonează activitatea de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ, cât şi medicii de familie trebuie să fie în măsură să ofere toate informaţiile despre eficacitate, dar mai ales despre siguranţa vaccinurilor”, a completat Alexandru Rafila, şeful SRM.

Ţările europene compensează serul

La rândul lor, organizaţiile neguvernamentale susţin că gestul Ministerului Sănătăţii de a introduce vaccinul în schema obligatorie este unul de normalitate, în condiţiile în care majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene compensează serul în diferite moduri.

Mai mult, acoperirea vaccinală variază între 70% şi 98% în aceste state, fiind redusă astfel incidenţa bolilor pneumococice precum şi mortalitatea cauzată de acestea. „Este important ca Ministerul Sănătăţii să asigure sustenabilitatea prevenirii bolilor infecţioase prin vaccinare, indiferent de culoarea politică a guvernelor care se vor succeda”, arată reprezentanţii Coaliţiei pentru o Nouă Prevenţie.

Aceştia susţin, de asemenea, că este necesară apariţia Legii vaccinării. Documentul menţionat prevede, între altele, şi amenzi pentru medicii care nu recomandă vaccinare.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite