Testări gratuite HPV şi Babeş - Papanicolau pentru femeile din sudul ţării. Unde şi când se face screening-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto. Shutterstock
Foto. Shutterstock

Femeile din şapte judeţe pot face testare HPV şi Babeş-Papanicolau, gratuit şi fără trimitere de la medicul de familie, la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucureşti.

Femeile domiciliate în judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman pot beneficia de testare gratuită HPV şi Babeş-Papanicolau în cadrul Cabinetului de testare şi colposcopie din strada Gheorghe Polizu nr. 38-52. Asta pentru că la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti funcţionează Centrul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

Pacientele se pot programa pentru o testare gratuită Babeş-Papanicolau (pentru categoria de vârstă 24-29 de ani) sau HPV (pentru categoria de vârstă 30-64 de ani). Programările se pot face telefonic, de luni până vineri, între orele 8:00-14:00, la numărul 0758.025.706. 

Consultaţie doar cu buletinul 

Consultaţiile se acordă în baza unui document de identitate care să ateste domiciliul în judeţele din aria de acoperire, fără să fie nevoie de trimitere de la medicul de familie. 

Dr. Adriana Ciuvică, managerul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) - Regiunea Sud Muntenia, subliniază faptul că de testare pot beneficia atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate în sistemul public de sănătate. „Testul Babeş-Papanicolau testează celulele de pe suprafaţa colului uterin, din interiorul colului, din uter – deci este o citologie. Pe când genotiparea HPV testează prezenţa virusului care este agentul etiologic al cancerului de col uterin. În 99% din cazuri, cancerul de col uterin apare din cauza acestui virus HPV. Acest virus acţionează asupra epiteliului şi începe să dea nişte leziuni – aşa-numitele leziuni precanceroase. Şi acesta este scopul nostru: să depistăm aceste leziuni în aceste stadii şi să nu se ajungă la cancerul de col”, a explicat dr. Ciuvică. 

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” nu este singurul în care se fac recoltări, mai spune dr. Ciuvică. Acesta este în proces de afiliere a spitalelor mari şi mici din regiunea de sud a ţării unde femeile pot merge pentru recoltări, urmând ca pacientele care au rezultate pozitive la ambele teste să ajungă la Institut pentru efectuarea colposcopiei şi a intervenţiilor la nivelul colului, dacă este nevoie. 

Centrul va rămâne funcţional până în decembrie 2023. Proiectul, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 femei.

Programele organizate pe baze populaţionale de screening şi-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalităţii prin cancer de col uterin cu până la 80%.

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun în rândul femeilor din România, reprezentând 7,5% din numărul total de cancere depistate în 2020.

Anual, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, sunt diagnosticate 4.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1.900 de femei pierd anual lupta cu boala.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite