Târgu-Mureş: Stomatologia de urgenţă, temă pentu Buicu
0Târgumureşenii cu dureri dentare nu au unde se trata pe timp de noapte. Înfinţarea unui cabinet stomatologic de gardă se discută de trei ani, soluţie încă nu există.
Municipiul Târgu-Mureş este singurul centru universitar medical din ţară care nu dispune de un Cabinet de Urgenţe Stomatologice, care să asigure garda pe timpul nopţii. Practic, dacă mureşenii acuză dureri dentare la ora 22.00 de exemplu, nu au unde se trata, deoarece nici un medic stomatolog din oraş nu lucrează pe timp de noapte. Problema este cunoscută de reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş şi de cei ai Colegiului Medicilor Stomatologi, dar rezolvarea acesteia întârzie să apară, acum se aşteaptă răspunsul Ministerului Sănătăţii. În urmă cu aproximativ două luni de zile, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a înaintat Direcţiei de Sănătate Publică Mureş o adresă prin care solicita Ministerului Sănătăţii aprobarea înfiinţării unei linii de gardă pentru asigurarea unui program care să acopere orele din timpul nopţii şi din zilele de sâmbătă şi duminică, timp în care în alte cabinete stomatologige nu există activitate.
Medic de gardă la Poli II sau SMURD?
Conform precizărilor conducerii SCJU Mureş, activitatea pe timpul nopţii a stomatologieie de gardă s-ar putea desfăşura în cabinetul situat în incinta Policlinicii nr. II, unde momentan există un medic de gardă şi o asistentă, care lucrează de la ora 8.00 la 14.00. Directorul executiv al DSP Mureş precizează că medicina dentară de urgenţă ar trebui să intre în statutul UPU. „Există un proiect de mutare al UPU la subsolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi acolo va fi şi stomatologia de urgenţă”, a precizat Florin Buicu, noul director executiv DSP. Locaţia noului cabinet de medicină stomatologică de gardă este şi problema preşedintelui Colegiului Medicilor Stomatologi Mureş. „Am fost informaţi încă din luna februarie despre intenţia de a se înfiinţa un cabinet dentar de urgenţă, ba în cadrul Poli II, ba în cadrul SMURD. Speram şi noi ca în martie, aprilie să fie demarat acest proiect, dar iată că e luna mai şi nu s-a făcut nimic. În cadrul SMURD de exemplu, nu există în nomenclatorul de funcţii un post de medic stomatolog”, a precizat Mirela Gaston, preşedinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Mureş.
Lipsa medicilor stomatologi
Pentru înfinţarea unui astfel de cabinet ar trebui însă suplimentat numărul personalului medical şi asigurată aparatura necesară, ori deocamdată toate discuţiile legate de acest subiect s-au lovit de problema banilor. „E nevoie de cel puţin şase medici şi asistente medicale. Am făcut un sondaj de opinie printre medicii stomatologi şi puţini sunt interesaţi să lucreze în acel cabinet, pentru că nu se ştie exact cum vor fi plătiţi. Cine stă pe gratis o noapte întreagă?”, se întreabă Mirela Gaston.
În judeţul Mureş există aproximativ 430 de medici stomatologi, iar aproximativ 90% din cabinetele unde activează sunt private. În 2008, un număr de 146 de cabinete stomatologice aveau relaţii contractuale cu CAS, valoarea totală a sumelor contractate a fost de 2.352.599. de lei.