Sucurile de portocale din UE pot conţine fungicid, dar limitat
0Regulamentele Comisiei Europene permit prezenţa fungicidului carbendazim în grefe, portocale şi roşii sub formă congelată, conservată sau prelucrată, dar sub un conţinut maxim admis. Vezi aici care sunt limitele.
Ultimul regulament al Comisiei Europene, adoptat anul trecut, în luna iulie, prevede reducerea conţinutului maxim admis al mai multor pesticide din produsele alimentare. Printre ele, şi al carbendazimului, găsit recent în câteva din sucurile de portocale produse de compania Coca-Cola din SUA şi care este interzis în această ţară.
Reprezentanţii Coca-Cola susţin că fungicidul este de fapt conţinut în fructele din care este făcut sucul pentru că unii dintre producătorii brazilieni au pulverizat portocalii cu un fungicid care nu este aprobat în SUA. Pesticidul este folosit în agricultură ca protecţie împotriva infestării plantelor cu ciuperci.
Rapoarte ştiinţifice luate în discuţie de Comisia Europeană conţin informaţii despre influenţa carbendazimului în producerea de mutaţii cromozomiale în celulele mamiferelor expuse la acest pesticid. De asemenea, preocupări există şi pentru proprietăţile sale cancerigene.
Anul trecut, în iulie, Comisia Europeană a cerut reducerea conţinutului maxim al reziduurilor pentru mai multe pesticide, inclusiv pentru carbendazim, după ce au apărut nişte rapoarte suplimentare din Africa de sud şi Germania, privind expunerea consumatorilor.
Astfel, iată care sunt conţinuturile maxime ale reziduurilor de carbendazim în anumite citrice şi în produsele care le conţin , de la 1 ianuarie, în miligrame/kilogram (mg/kg):
-grefe şi pomelo – 0,2
-portocale – 0,2
-lămâi – 0,7
-lime – 0,7
-mandarine, clementine, minole – 0,7