Speranţa de viaţă a românilor este cu cinci ani mai scăzută decât a celorlalţi europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii trăiesc în medie cu cinci ani mai puţin decât europenii FOTO shutterstock.com
Românii trăiesc în medie cu cinci ani mai puţin decât europenii FOTO shutterstock.com

Ţara noastră se află la coada clasamentului european privind speranţa de viaţă, românii trăind în medie cu cinci ani mai puţin decât europenii, arată ultimul raport OECD Health Data.

Deşi românii trăiesc în medie cu 13 ani mai mult decât în anii '70, România se află printre ţările europene cu speranţă de viaţă scăzută (72,7 ani). Astfel, în clasamentul european, doar Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9 ani) sunt ţările unde speranţa de viaţă este mai scăzută decât în România, arată ultimul raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) Health Data.

Pe primul loc în clasament se situează Elveţia, cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. Ţările vecine României, Ungaria (73,3 ani) şi Bulgaria (72,8 ani), deşi sunt sub media europeană, au o speranţă de viaţă mai mare decât ţara noastră.

Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) consideră că investiţia slabă în medicamentele de ultimă generaţie este un factor al scăderii speranţei de viaţă.

„Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare şi, poate cel mai important, accesului la aceste medicamente. Din păcate, inovaţia în România este pe lista de aşteptare, întrucât sunt mai bine de 5 ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi”, a explicat acesta.

Sănătatea, o ”investiţie”, nu o ”cheltuială”

La rândul său, Sorin Popescu, coordonatorul Grupului de comunicare ARPIM, consideră că speranţa de viaţă scăzută din România este justificată de investiţiile scăzute în domeniul sănătăţii.

„România se află pe ultimele locuri şi la alte capitole ale sănătăţii: alocarea procentuală PIB, cheltuielile cu medicamente per capita sau consumul de medicamente”, a arătat Popescu.

În opinia sa, soluţia ar fi o alocare anuală suplimentară de 1,5% din PIB pentru Sănătate, astfel încât ţara noastră să ajungă în 2020 la un nivel european.

„Când România va privi Sănătatea ca pe o investiţie şi nu ca pe o cheltuială, treptat va creşte şi speranţa de viaţă a românilor”, a conchis Popescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite