Specialiştii descriu normalitatea de după COVID-19. Când s-ar putea ridica restricţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca este acum obligatorie şi pe stradă în România Foto: Arhivă
Masca este acum obligatorie şi pe stradă în România Foto: Arhivă

Valul 5 al pandemiei de COVID-19 înregistrează în continuare cifre ridicate în România, însă specialiştii estimează că numărul cazurilor ar putea scădea în primăvară, iar normalitatea post-pandemică nu va însemna eradicarea virusului, ci ţinerea lui sub control, cu mai puţine măsuri restrictive.

Ministrul Sănătăţii estimează că, în primăvară, am putea spera să revenim la normalitate, în sensul eliminării stării de alertă. „Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a spus Alexandru Rafila, pentru Antena 3. Ministrul a ţinut să precizeze că toate acestea sunt însă ipoteze de lucru şi nu angajamente: „Trebuie să păstrez măcar o rezervă, pentru că, deşi pot face estimări, nu am certitudini. Prefer să fiu mai rezervat”.

Dr. Marinescu: „Ne vom apropia de situaţia post-pandemică”

La rândul lui, dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, vorbeşte cu reţinere de ieşirea din pandemie. „După luna februarie, intensitatea valul 5 va scădea, iar din martie, ne vom apropia, nu aş zice de normalitate, ci aş spune că ne vom apropia de situaţia post-pandemică. Care va fi diferită de normalitatea ştiută”, a subliniat acesta.

În plan practic, aceasta înseamnă că vom convieţui şi pe parcursul anului 2022 cu virusul SARS-CoV-2: „Nu vom mai avea măsuri care să fie restrictive, şi atunci vom putea considera că suntem într-o pseudo-normalitate. Vor mai fi cazuri de SARS-CoV-2, dar ele nu vor mai avea impact. Vor fi forme uşoare, mai rare”.

Cel mai probabil, din primăvară vom renunţa la mască în spaţii deschise, estimează medicul infecţionist: „Eu cred că vara ne va prinde practic în acea normalitate clară post-pandemie şi vom scăpa practic de toate restricţiile. Lucru care începe să se întâmple cu viteză destul de mare în restul ţărilor”.

Nimeni nu poate să anticipeze dacă acest virus va mai genera variante

Ieşirea din pandemie este o temă analizată cu mare atenţie de toţi specialiştii, atrage atenţia prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Acesta îndeamnă şi el la prudenţă. „Teoretic, există două posibilităţi: dacă ne referim la varianta Omicron – dominantă acum în toată lumea –, în cazul în care ea va evolua într-un fel aproape solitar şi cum se observă la ora actuală, atunci este posibil ca odată cu încheierea valului 5 să asistăm la acea acalmie interepidemică – o perioadă de linişte relativă, care să fie cât mai prelungită”, a explicat universitarul.

A doua variantă posibilă este cea în care subvarianta B.A 2 a Omicron, cu transmisibilitate mai mare, va tinde să devină dominantă în mai multe ţări. Dacă această subvariantă va avea capacitatea să reinfecteze oameni care au trecut prin infecţii anterioare chiar şi cu Omicron, e posibil ca valul 5 să se prelungească: „În România, pentru că până la urmă ne interesează ce este la noi, numărul bazal de reproducere este într-o scădere vizibilă de mai bine de o lună. Iar dacă lucrurile vor evolua pe aceeaşi pantă, este posibil ca să avem un final de val 5 undeva la finalul lunii martie, începutul lui aprilie”, mai spune prof.dr. Popovici.

Un indicator, susţine medicul, este numărul de cazuri de la Terapie Intensivă, menţionând că, dacă acestea cresc, vor fi mai multe infecţii.

În concluzie, este foarte complicat după un val 5 prelungit sau neprelungit să ştii ce va face virusul: „Pentru că acum s-a produs un număr enorm de infecţii şi se ştie că atunci când sunt foarte multe infecţii este deschisă şi calea pentru generarea de noi variante sau subvariante. Nimeni nu poate să anticipeze dacă acest virus va mai genera variante şi dacă acestea vor avea modificări de transmisibilitate sau de gravitate a bolii generate. Prudenţa este prezentă în majoritatea opiniilor specialiştilor care au înţeles cu adevărat despre ce este vorba cu acest SARS-CoV-2”, completează prof.dr. Popovici.

Aproape 17.000 de noi cazuri de infecţii

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 16.958 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 din aproape 48.000 de teste efectuate. Numărul deceselor a fost de 81. Dintre persoanele decedate, 66 erau nevaccinate şi 15 vaccinate. În spitale, sunt internaţi 11.884 de pacienţi, cu 724 mai mulţi decât cu o zi înainte. La ATI sunt internate 1.102 de persoane, cu 37 mai multe decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.102 pacienţi internaţi la ATI, 911 sunt minori. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite