S-a dublat numărul românilor cu tulburări  mintale. Care sunt judeţele cu cele mai multe persoane bolnave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2019 au fost înregistrate în total peste 500 de mii de persoane cu tulburări mentale şi de comportament.
În 2019 au fost înregistrate în total peste 500 de mii de persoane cu tulburări mentale şi de comportament.

Peste 500.000 de români cu tulburări mintale şi de comportament, inclusiv retard mintal, schizofrenie, depresie sau stres erau înregistraţi în anul 2019. Numărul de raportări este de două ori mai mare faţă de anul 2009, potrivit unui raport publicat la începutul anului de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Trendul este însă global, a explicat pentru Libertatea psihiatrul Vlad Stroescu. Documentul prezintă evoluţia cazurilor de tulburări mintale din perioada 2009-2019 în baza datelor oferite de medicii de familie. Raportul defineşte sănătatea mintală ca „o stare de sănătate în care individul îşi realizează abilităţile, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra productiv şi este capabil să contribuie la dezvoltarea comunităţii“.

În categoria tulburărilor mintale şi de comportament, printre altele, sunt incluse: tulburări mintale organice (exemple: demenţa, amnezia, tulburările de personalitate); tulburări cauzate de consumul substanţelor psihoactive (exemple: dependenţa, sevrajul, psihoza – confuzie între ce este real şi ce nu este); schizofrenie şi tulburări delirante; tulburări ale dispoziţiei (exemple: bipolaritate, depresie); tulburări nevrotice şi de stres; tulburări de somn sau de alimentaţie (anorexie – când te înfometezi intenţionat, bulimie – când mănânci compulsiv şi după te forţezi să vomiţi sau iei laxative); anxietate, tulburări de limbaj; retard mintal.

Judeţele cu cea mai mare rată de persoane cu tulburări mintale 

În 2009 au fost raportate peste 267 de mii de cazuri, în 2010 – peste 290 de mii, în 2011 – peste 300 de mii. Cifrele au crescut în fiecare an, astfel că în 2019 au fost înregistrate în total peste 500 de mii de persoane cu tulburări mentale şi de comportament.  Judeţele cu cea mai mare incidenţă sunt Argeş, Vâlcea, Hunedoara, Olt, Călăraşi, Buzău, Caraş-Severin, Bucureşti, Covasna şi Neamţ. La polul opus se află Ilfov, Vrancea, Satu Mare, Mehedinţi, Bistriţa, Mureş, Harghita, Iaşi, Prahova şi Alba. Cazurile de depresie au crescut cu 15% în ultimii ani  Din totalul de peste 500 de mii de persoane cu tulburări mintale şi de comportament înregistrat în 2019, circa 45 de mii erau cazuri noi de depresie (în creştere cu 15% faţă de anul 2013). Dintre acestea, 67% erau în rândul femeilor.

„Toate statisticile de pe glob arată o incidenţă mai mare la femei. Unul dintre motive este că lor nu le este atât de ruşine să apeleze la un psiholog sau la un psihiatru când au probleme de sănătate mintală faţă de bărbaţi. Cei din urmă au o mai mare tendinţă să apeleze la un specialist doar dacă au simptome grave”, explică psihiatrul Vlad Stroescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite