Românii nu-şi pot lua reţete compensate din alt judeţ până în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii trebuie să aştepte până în 2019 pentru a-şi lua reţetele compensate din alt judeţ
Românii trebuie să aştepte până în 2019 pentru a-şi lua reţetele compensate din alt judeţ

Începând din luna iulie, asiguraţii români ar fi trebuit să-şi poată ridica reţetele compensate de la orice farmacie din ţară. Tot din iulie, ei ar fi trebuit să îşi poată face gratuit analizele, la orice laborator din ţară, în baza unei trimiteri de la medicul de familie. Aceste lucruri nu vor fi însă posibile.

Asta pentru că autorităţile din Sănătate tocmai au luat decizia de a amâna intrarea în vigoare a măsurilor mai sus amintite. Astfel, până în ianuarie 2019, asiguraţii vor fi nevoiţi să scoată bani din propriul buzunar dacă iau reţete sau îşi fac investigaţii în alt judeţ decât cel în care plătesc contribuţia la asigurări. De vină pentru amânare este sistemul informatic plin de hibe. 

„Erau nişte măsuri foarte bune care ar fi venit în sprijinul asiguraţilor. Din păcate, ne aflăm în faţa unei amânări, iar asta se întâmplă din cauza sistemului informatic. În continuare, orice român care primeşte servicii medicale în afara judeţului de bază nu va putea să-şi ridice reţeta în judeţul în care domiciliază. Spre exemplu, în cazul unui pacient care a făcut o intervenţie chirurgicală la Timişoara şi care la externare primeşte o reţetă, aceasta ar trebui să fie obligatoriu onorată în judeţul Timiş”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Ar zăpăci şi mai mult sistemul informatic

„Sunt situaţii în care post-intervenţional pacienţii vin cu o ambulanţă sau cu un alt mijloc de transport care nu permite aşteptarea la farmacie şi ajungem la situaţii imposibile. Pacientul respectiv, operat la Timişoara, nu va putea atunci când vine în judeţul Dolj, de pildă, să-şi ia medicamentele, pentru că sistemul informatic, în acest moment, nu poate să vadă reţetele emise de alte case de asigurări de sănătate. Această lărgire a posibilităţii eliberării unei reţete şi efectuarea analizelor în afara zonei în care îşi desfăşoară activitatea medicul prescriptor ar fi fost un element de bun augur pentru pacient şi era în beneficiul acestuia”, a completat medicul. 

Prin urmare, varianta este ca pacientul, chiar dacă are nevoie de un tratament scump, să scoată bani din buzunar pentru a-şi cumpăra medicamentele, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). În opinia acestuia, promisiunea făcută de autorităţi la început de an a fost bazată pe chestiuni pur teoretice. 

„Părerea mea este că nici măcar la 1 ianuarie 2019 nu o să meargă. Şi-au dat seama că ar zăpăci şi mai mult sistemul informatic care oricum e la pământ. Această amânare prejudiciază pacienţii, care îşi pierd drepturile. Dacă li se prescrie o analiză în judeţul Dâmboviţa şi în tot judeţul respectiv investigaţia nu se face, pacientul e nevoit să meargă la Cluj sau la Bucureşti şi să o achite cu bani din propriul buzunar, ceea ce e anormal”, a declarat, pentru „Adevărul”, reprezentantul pacienţilor.

Medic: „N-au făcut nimic din ce au promis”

Pe de altă parte, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), se aştepta la o amânare, în contextul în care sistemul informatic românesc e făcut pentru a controla banul şi nu pentru a veni în sprijinul bolnavilor.

„De multe ori, te duci în altă parte pentru că ai găsit un medic mai bun sau un laborator de analize care să aibă fonduri sau care e mai performant. La noi, sistemul nu este accesibil pacientului atunci când are nevoie, el nu vine în întâmpinarea pacientului, ci tu ca bolnav alergi după medic, după reţetă, după spital. Această măsură ne dădea posibilitatea să mergem acolo unde simţeam că ne este mai bine. Ar fi trebuit să fie una dintre cele mai mari schimbări din acest an”, a arătat Gănescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite