România riscă să-şi piardă şi pacienţii, după ce românii vor avea liber la tratamente în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentele decontate în străinătate ar putea împuţina pacienţii spitalelor româneşti FOTO Adevărul
Tratamentele decontate în străinătate ar putea împuţina pacienţii spitalelor româneşti FOTO Adevărul

Reprezentanţii Organizaţiei Solidaritatea Sanitară susţin că, dacă vom adopta în octombrie directiva europeană ce prevede decontarea serviciilor pentru românii care se tratează în străinătate, riscăm să fie prejudiciat grav bugetul sistemului de sănătate.

„Medici care pleacă pentru salarii mai mari, asistenţi care părăsesc ţara pentru condiţii de lucru mai bune, pacienţi care vor pleca pentru un tratament mai bun în alte ţări, tratamentul fiindu-le plătit de statul român şi deteriorarea inevitabilă a capacităţii de tratament din România. Acesta este un şir de evenimente la care riscăm să asistăm din luna octombrie a acestui an, odată cu intrarea în vigoare a Directivei UE nr. 24/2011”, spun reprezentanţii Organizaţiei Solidaritatea Sanitară.

Pacienţii străini nu se vor trata în România

Şi reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor din România sunt îngrijoraţi în legătură cu adoptarea directivei, explicând că diferenţa din punct de vedere medical dintre ceea ce poate oferi Occidentul pacienţilor români şi ceea ce putem noi oferi străinilor este enormă. „Noi ne-am propus să facem nişte programe care să atragă pacienţii din străinătate. Însă, în afară de servicii de stomatologie şi de intervenţii cardiovasculare, nu prea avem ce să le oferim”, susţine şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din România.

Directiva europeană care va fi adoptată în octombrie obligă însă ţara noastră să-şi acrediteze spitalele, astfel încât pacienţii europeni să ştie unde pot primi îngrijiri la cele mai înalte standarde, astfel că Guvernul s-a angajat ca până în 2015 să acrediteze majoritatea spitalelor şi să le închidă pe cele care nu îndeplinesc condiţiile. Cu toate acestea, anul trecut, din cele 360 de spitale din România, au fost acreditate doar 33.

Şeful Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, fostul europarlamentar Cristian Buşoi, a explicat că această directivă permite oricărui pacient din Uniunea Europeană să îşi deconteze costul tratamentului în străinătate la nivelul preţurilor din ţara lui. „În cazul României, diferenţa de decontare va fi una substanţială, dar este un pas înainte, în sensul că pacienţii nu vor mai plăti tot”, a declarat acesta.

Pacienţii români care aleg să se trateze în străinătate vor primi înapoi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate costul procedurii la întoarcerea în ţară. Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, spune că şi problema preţurilor procedurilor trebuie clarificată, având în vedere că preţurile stabilite de Casa Naţională de  Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt atacate în acest moment în instanţă. „CNAS trebuie să facă dovada că acela e preţul corect şi va fi nevoită să plătească tratamentul românilor. Oricum există riscul ca anumiţi furnizori români de servicii medicale să intre în faliment după adoptarea directivei”, susţine Barbu.

Medicii ameninţă cu protestele

Peste toate acestea, medicii români au anunţat că vor intra în grevă începând de la 1 iulie, în semn de protest faţă de salariile mici, echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro  pe lună în cazul unui specialist. În plus, aceştia sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru, precum şi de modul în care sunt trataţi de autorităţi şi chiar de unii pacienţi. Calendarul protestelor va include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite