Regula verdelui intermitent la semafor, probă grea în trafic. Ce pățește șoferul care claxonează VIDEO

0
Publicat:

Culoarea verde intermitent a semaforului creează mari probleme în trafic şoferilor. Mulți dintre ei nu cunosc atribuțiile acestuia și ajung să claxoneze agresiv neștiind ce riscuri are acest lucru.

Regula verdelui intermitent Foto A.V.
Regula verdelui intermitent Foto A.V.

Lumina verde a semaforului intermitent de dreapta permite accesul în intersecție, dar nu oferă niciun fel de prioritate. În caz în care vrei să virezi la dreapta și ai la semafor verde intermitent, trebuie să acorzi prioritate atât pietonilor, aflați pe trecere, cât și tuturor mașinilor, indiferent de unde circulă acestea.

Viorel Teacă, un fost polițist din Sibiu, cu o experiență de peste trei decenii în sistem, a explicat pe rețelele de socializare dilema verdelui intermitent. „Nu ai prioritate, dar te lasă să treci”, spune Viorel Teacă, pe Facebook.

Multe persoane nu cunosc semnificația verdelui intermitent, iar de aici apar numeroase momente neplăcute în trafic.

Acest verde provoacă foarte multe dureri de cap, bătăi de cap pentru necunoscători. Foarte mulți, să știți, nu cunosc care sunt prioritățile, atribuțiile la acest verde. Este ca un roșu, care îți permite să treci prin intersecție, cu condiția să nu afectezi pe nimeni, să dai prioritate tuturor, și pietonilor angajați în traversare, dar și tuturor vehiculelor. Este creat cu scopul să nu aglomereze o intersecție”, mai spune fostul polițist.

Dar ce facem atunci când dorim să mergem înainte de pe prima bandă, iar semaforul arată verde intermitent la dreapta? Îți vezi liniștit de drum pentru că legea, în această situație, nu te obligă să lași prioritate celui care dorește să facă dreapta.

Se întâmplă să văd șoferi care opresc la verde intermitent, deși semnalizează că vor vira în direcția indicată de verde intermitent. De asemenea, se întâmplă ca cineva din coloană, care vrea să vireze dreapta, îi claxonează agresiv pe cei aflați în fața sa, pentru că stau la roșu, dorind să meargă înainte sau la stânga, drumul având o singură bandă pe sens. În cele din urmă, taie nervos linia continuă, intră pe contrasens și virează dreapta înjurând copios. Mai sunt și situații în care pe banda 1 avem marcaj înainte și la dreapta, iar cei de pe banda 1 primesc claxoane de la cei din spate, că ei au verde intermitent și vor la dreapta - asta în condiția în care nu există semnalizată obligativitatea preselectării”, comentează o persoană la postarea lui Viorel Teacă.

Claxonatul fără motiv sau excesiv poate aduce amenzi usturătoare

Astfel, cei care se încadrează pe banda întâi într-o intersecție în care există și un semafor verde intermitent nu sunt obligați să vireze la dreapta.

Cei care claxonează pentru a li se elibera banda și pentru a li se permite virajul la dreapta sunt pasibili de amendă pentru că, potrivit Codului Rutier, claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent.

Șoferii nu pot folosi semnalul la o distanță mai mică de 25 de metri de cei cărora li se adresează avertismentul sonor.

Poliția îi poate sancționa pe cei care folosesc abuziv claxonul cu amendă din clasa a două sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 680 sau 825 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite