Rafila: Valul al cincilea de COVID-19 continuă. Nu se ştie cum se va încheia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 duce la un risc mai mare de mutaţii virale Foto: Arhivă
Creşterea numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 duce la un risc mai mare de mutaţii virale Foto: Arhivă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a atras ieri atenţia că valul 5 al pandemiei pare să se prelungească, iar amploarea acestuia va fi dată de felul în care populaţia va respecta măsurile recomandate

Aproape 5.000 de noi cazuri de infecţie au fost înregistrate de luni până marţi, cifră considerată semnificativă de specialişti, în condiţiile în care testarea este redusă – circa 45.000 de teste efectuate în 24 de ore. 

Asta în timp ce în Occident numărul cazurilor creşte îngrijorător. Dr. Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, notează pe pagina sa de socializare că după doi ani în care strategia „Zero Covid” a funcţionat, Noua Zeelandă şi Hong Kong, alături de alte state din Asia sunt afectate acum de un nou val accentuat de infecţii, mortalitatea fiind însă mică în Noua Zeelandă. Explicaţia, spune expertul, constă în rata mare de vaccinare, mai cu seamă a persoanelor vârstnice în această ţară, în timp ce, în Hong Kong, 80% dintre persoanele peste 80 de ani nefiind vaccinate cu trei doze, la un an de la disponibilitatea vaccinurilor, iar proporţia persoanelor vaccinate din categoria de vârstă 70-79 de ani este şi ea redusă – 40% neavând nicio doză. 

Nici, nici 

În România, campania de vaccinare anti-COVID-19 nu a fost un eşec, dar nu a fost nici un succes. Cel puţin aceasta este aprecierea actualului ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Nu ştiu, poate că există şi varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populaţie vaccinată. Există şi situaţia unor ţări care au reuşit şi cifre inferioare. Oricum, după debutul acela furtunos din ianuarie-februarie 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil şi din cauza unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situaţiei, de stimulare a oamenilor să se vaccineze. Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată. Noi ne aflăm în situaţia în care vom trece vaccinarea împotriva noului coronavirus la medicii de familie, ca pe o vaccinare de rutină, ne găsim în faza aceasta de tranziţie, nu are rost să ţinem funcţionale sute de centre de vaccinare, ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic, şi atunci o să trecem în cursul anului acesta vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie”, a explicat Rafila. 

„Nu discutăm despre valul al şaselea” 

Întrebat dacă va apărea şi un al şaselea val de pandemie, Rafila a respins discuţia „cât timp valul al cincilea nu s-a încheiat”. „Nu putem să discutăm de al şaselea val. Un nou val epidemic sau pandemic apare atunci când discutăm despre o altă tulpină, cu alte caracteristici în ceea ce priveşte transmisibilitatea sau patogenitatea ca urmare a unor mutaţii. Nu discutăm acum de un al şaselea val legat de evoluţia unei noi tulpini, ci discutăm despre o posibilă continuare la un anumit nivel, încă nu ştim cât, să sperăm că nu o să fie cazul, a acestui al cincilea val, în funcţie de modul în care populaţia reacţionează la respectarea acestor măsuri pe care le recomandăm – încă o dată, nu sunt impuse de niciun fel de legislaţie”, a spus Rafila.

Acesta a adăugat că, dacă se va ajunge la o situaţie în care creşterea numărului de cazuri va afecta spitalele, va informa Guvernul, care va lua măsuri. „Nu se pune problema unei decizii exclusive a Ministerului Sănătăţii. Noi vom informa imediat Guvernul privind o evoluţie care ar putea să fie îngrijorătoare. Nu este cazul deocamdată. Şi dacă discutăm despre situaţia actuală, şi dacă discutăm despre un posibil val şase mai spre toamnă, nu vreau în niciun fel să îngrijorăm populaţia, e foarte important. Nu vreau să dăm naştere unor speculaţii, discutăm despre responsabilitate, profesionalism şi propunerea unor soluţii care să fie coroborate cu realitatea epidemiologică şi evoluţia acestei pandemii”, a precizat Alexandru Rafila.

15 milioane de comprimate de iodură de potasiu 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Antibiotice Iaşi a produs deja peste 15 milioane de comprimate de iodură de potasiu din cele 30 de milioane care sunt contractate. Oficialul a adăugat că pastilele vor ajunge la direcţiile de sănătate publică, iar apoi la fiecare primărie şi eventual la medicii de familie pentru a fi distribuite populaţiei. „Lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la iodura de potasiu, şi atunci ne gândim să vedem care este cea mai bună cale încât, prin intermediul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, aceste pastile să ajungă la primării şi de acolo la medicii de familie, sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuţie încât ele să ajungă direct la beneficiar”, a declarat Alexandru Rafila. El a reamintit că vorbim despre un medicament care nu ar trebui administrat fără indicaţie medicală. „Utilizarea excesivă de iod duce la afecţiuni ale tiroidei care pot să depăşească beneficiile, chiar în cazul unei expuneri la radiaţii”, a avertizat ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite