Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de responsabilitatea membrilor unei Biserici
0Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis luni, în legătură cu petiţiile online în care se cere modificare ritualului botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă că „redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic”. Însă, potrivit lui, modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de responsabilitatea membrilor unei Biserici.
"Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic. Aspectul legalităţii nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituţia destinatară este un cult religios recunoscut şi respectat de stat, iar subiectul petiţiei este unul care vizează o structură cultic-liturgică. Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească şi să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorităţi, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtăşeşte credincioşilor ei", a explicat Vasile Bănescu, potrivit Agerpres.
Declaraţia vine în contextul în care în urma tragediei de la Suceava, în care un bebeluş a murit la câteva ore de la botez, în mediul online au fost iniţiate două campanii pentru modificarea ritualului religios şi postate pe campaniamea.declic.ro.
Prima, a fost declanşată duminică, 31 ianuarie, şi urmăreşte modificarea ritualului botezului prin scufundarea în cristelniţă. Concret se cere Bisericii Ortodoxe Române să reglementeze practica acestui ritual religios:
„Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile şi chiar absurde! Cum se poate face? Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă şi nu cu smuceli şi chiar brutalitate, aşa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului”.
Iar cea de-a doua campanie a fost iniţiată după aflarea veştii că micuţul a decedat, luni, 1 februarie. Prin aceasta se cere Bisericii Ortodoxe Române „interzicerea scufundării bebeluşilor în cristelniţă la botez”.