Protecţia Consumatorului a dat amenzi de peste un milion de lei pentru băuturi răcoritoare, nectaruri si sucuri din fructe neconforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a aplicat sancţiuni de peste un milion de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte depozitarea şi comercializarea  băuturilor răcoritoare, a sucurilor si nectarurilor din fructe.

Controalele s-au desfăşurat în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti. Au fost controlaţi 682 operatori economici (distribuitori, magazine, staţii de benzină şi producători), iar la un număr de 425 dintre aceştia (62,3%) au fost constatate deficienţe.

Printre abateri se numără ambalajele şi etichetele deteriorate, comercializarea produselor în afara datei durabilităţii minimale, lipsa elementelor de identificare si caracterizare, neînscrierea denumirii sub care se vinde produsul, lipsa înscrierii termenului „cu îndulcitori”, deşi aceştia erau menţionaţi în lista ingredientelor. În plus, au existat şi comercianţi care nu au respectat normele de depozitare pentru aceste produse, care nu trebuie ţinute în soare. 

Concret, a fost verificată o cantitate de 652.610 litri de produse (47.357 litri sucuri, 25.103 litri nectaruri şi 580.150 litri băuturi răcoritoare), din care 75.644 litri, reprezentând 11,6% din cantitatea controlată (1.634 litri sucuri, 892 litri nectaruri şi 73.118 litri băuturi răcoritoare), nu se încadrau în prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.

Inspectorii ANPC au decis oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 29.449 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri şi sucuri din fructe.

Substanţe cancerigene

Specialiştii consideră că depozitarea în condiţii improprii a băturilor poate crea mari probleme consumatorilor. „Păstrate la temperaturi mai mari de 30 de grade, băuturile ambalate la PET  ne pot afecta sănătatea, în sensul că toxinele din plastic pot trece în lichid. Concret, plasticul ambalajului eliberează mai multe substanţe toxice, printre care şi bisfenol A, considerată cancerigenă de cercetătorii din Statele Unite ale Americii. Poate provoca tulburări hormonale care cauzează în timp boli endocrine, infertilitate la femei şi dezvoltarea precoce a glandelor mamare la copii”, explică medicul de familie, Carmen Dogaru, din Craiova.

Numele celor care au călcat pe bec trebuie să fie public

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, consideră că măsura este benefică, dar că autorităţile trebuie să mai facă unele demersuri suplimentare. „Rezultatele acestor controale trebuie să fie publice, cu brandul problemă specificat. Asta pentru ca publicul să poată sancţiona cum trebuie un astfel de comportament al producătorilor şi comercianţilor prin evitarea achiziţiei acelor produse care nu respectă normele europene. Şi când produsele în cauză sunt dulciuri sau răcoritoare situaţia este cu atât mai gravă pentru că sunt destinate în special copiilor şi tinerilor ”, a precizat Sorin Mierlea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite