Prognoza meteo pe două săptămâni: Sfârşitul lunii mai aduce temperaturi ridicate, dar şi ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pe două săptămâni. Potrivit specialiştilor, în perioada 18 – 31 mai, temperaturilor vor fi ridicate, chiar şi de 29 de grade în unele zone, însă sunt aşteptate şi precipitaţii însemnate cantitativ.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Banat

Pâna pe 21 mai, vremea va fi caldă pentru această perioadă, media maximelor urmând să atingă 28…29 de grade, iar cea a minimelor 13...15 grade. Între 22 şi 25 mai va avea loc o răcire uşoară şi treptată, astfel încât se va ajunge, în medie, la valori termice maxime de 22…23 de grade şi minime în jurul a 11 grade. 

Ulterior, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, valorile de temperatură vor fi apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 25...27 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 13 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice, va fi mai ridicată în intervalul 21 - 23 mai, când pe arii restrânse, mai ales în jurul datei de 22 mai, vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Crişana

Procesul rapid de încălzire ce se va resimţi la începutul intervalului de prognoză va determina o vreme caldă pentru acestă perioadă până pe 21 mai, media maximelor urmând a se situa între 27 şi 29 de grade, iar cea a minimelor, între 13 şi 15 grade. 

Uşoara răcire dintre 22 şi 25 mai, va readuce la normal valorile termice, astfel încât pe 26 mai temperaturile maxime vor atinge, în medie, 24 de grade, iar cele minime, 12 grade. 

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic nu va prezenta modificări semnificative, astfel încât se va înregistra pe 31 mai o medie a maximelor de 25...26 de grade şi a minimelor, în jurul a 13 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 20 - 30 mai, va fi mai ridicată în zilele de 22 şi 26 mai, când izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Transilvania

În prima săptămâna, cele mai ridicate medii regionale ale temperaturilor maxime, de 27 de grade, se vor înregistra în intervalul 19 - 21 mai, perioadă în care nici minimele nocturne nu vor scădea, în medie, sub 12 grade. 

Ulterior, regimul termic va marca o scădere, ajungându-se pe 24 mai, la medii ale valorilor maxime de aproximativ 23 grade şi minime de 10 grade, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru a treia decadă a lunii mai. 

În timpul celei de-a doua săptămâni, pe fondul unor mici variaţii de la o zi la alta, vremea va rămâne apropiată de normalul termic al perioadei, cu maxime, în medie, de 23...25 de grade şi minime de 10....11 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare începând cu data de 23 mai, când acestea se vor semnala aproape zilnic, vor fi însoţite şi de descărcări electrice, iar între 26 şi 28 mai, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Maramureş

Regimul termic va marca o creştere accentuată la începutul intervalului de prognoză, de la medii ale maximelor diurne de 21 de grade în prima zi, spre 27...28 de grade pe 20 – 21 mai, când minimele nocturne nu vor scădea, în medie, sub 12...13 grade. 

Ulterior, o răcire uşoară, de la o zi la alta, va determina temperaturi maxime de 23...24 de grade şi minime de 11 grade, în jurul datei de 24 mai. 

În a doua săptămâna a intervalului de prognoză, regimul termic nu va avea variaţii importante, menţinându-se în limite apropiate de normele climatologice ale ultimei decade din luna mai, respectiv medii ale maximelor diurne de 24...25 de grade şi ale minimelor nocturne de 11...12 grade.

Aversele şi descărcările electrice, posibile în fiecare zi după data de 22 mai, se vor semnala pe arii mai extinse pe 23, 24, 26 şi 27 mai, când, izolat, se pot înregistra şi cantităţi de apă mai importante.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Moldova

După un debut răcoros al intervalului de prognoză, valorile termice vor creşte accentuat. Astfel, mediile temperaturilor diurne, de aproximativ 21 de grade în prima zi, vor atinge 26 de grade pe data de 19 mai, valoare în jurul căreia se vor menţine până la sfârşitul lunii mai, vremea devenind astfel caldă pentru această perioadă a anului. 

Temperaturile din timpul nopţilor vor avea o evoluţie similară, marcând o creştere de la 9...10 grade în primele două dimineţi, spre 12...14 grade în restul intervalului.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare între 24 şi 30 mai, când local se vor semnala şi descărcări electrice, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Dobrogea

Pe fondul unor mici variaţii a temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 21...23 de grade şi minime de 13...14 grade. 

În a doua săptămână se va resimţi o uşoară creştere a regimului termic, spre maxime diurne, în medie, de 24...25 de grade şi minime nocturne de 15 grade. 

Probabilitatea de apariţie a fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice va fi redusă, ploi slabe, de scurtă durată, fiind posibile doar izolat, cu o probabilitate mai mare după data de 26 mai.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Muntenia

În prima zi a intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime, de aproximativ 24 de grade, va fi apropiată de normele climatologice ale datei calendaristice. În a doua zi va avea loc o încălzire, care va determina valori termice diurne de 26....27 de grade. Aceste valori vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioada şi nu vor mai avea variaţii semnificative până la sfârşitul lunii mai. 

Temperaturile minime nocturne vor fi, în medie, de 12...13 grade, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare după data de 23 mai, însă acestea se vor semnala pe arii restrânse, vor fi în general slabe şi doar în jurul datei de 26 mai sunt posibile izolat cantităţi de apă mai importante.

Prognoza meteo pe două săptămâni în Oltenia

Până pe 21 mai, valorile termice maxime se vor menţine, în medie, în jurul a 26 de grade, iar apoi vor scădea uşor, spre 24 de grade, între 23 şi 25 mai. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic diurn se va menţine relativ constant, în jurul unei medii regionale de 25...26 de grade. 

Temperaturile nocturne vor avea variaţii nesemnificative pe tot parcursul intervalului de prognoză şi se vor situa între valori medii de 12 şi 14 grade. 

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare după 22 mai, dar acestea se vor semnala în general pe arii restrânse şi doar în jurul datelor de 22, 23 şi 26 mai se vor extinde ca arie şi pot fi, izolat, mai importante cantitativ.

Prognoza meteo pe două săptămâni la munte

Pe fondul unor mici variaţii ale regimului termic de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime cuprinse între 16 şi 18 grade, cu cele mai ridicate valori între 19 şi 21 mai sş, din nou, spre sfârşitul celor două săptămâni. 

Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 6 şi 8 grade, exceptând prima dimineaţa mai răcoroasă, când nu se vor depăşi 4...5 grade. 

Probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice, va fi mai mare la amiază în intervalul 22 - 30 mai, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 24-25 mai şi din nou între 27 şi 30 mai, când izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite