Profilul şoferului care ajunge la Urgenţe: bărbat agresiv, până în 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii care ajung la urgenţe le dau, de cele mai multe ori, bătăi de cap medicilor FOTO Adevărul
Şoferii care ajung la urgenţe le dau, de cele mai multe ori, bătăi de cap medicilor FOTO Adevărul

Poliţia rutieră le solicită din ce în ce mai des medicilor de la serviciile de urgenţă să recolteze probe biologice de la şoferii care fac legea în trafic. Nu în puţine cazuri, spune medicul Tudor Ciuhodaru, aceşti pacienţi au pus probleme serioase cadrelor medicale, manifestându-se agresiv.

Deputatul a făcut chiar şi un profil al şoferilor care ajung cel mai frecvent la urgenţe: sunt bărbaţi, sunt din mediul urban, iar majoritatea au între 18 şi 40 de ani.

„În multe situaţii, aceşti pacienţi au pus probleme asistenţei medicale de urgenţă prin aglomerarea serviciului, prin utilizarea resurselor umane insuficiente şi prin agresivitate”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Pe o statistică parţială, cei din urban au fost de două ori mai numeroşi (67,08%) faţă de cei din rural (31,64%), în timp ce bărbaţii au dominat net (96,2%) în topul şoferilor aduşi de poliţie în vederea stabilirii valorilor alcoolemiei, fiind suspectaţi că au consumat alcool la volan.

Aproape 70% au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, iar dacă vorbim de grupa de vârstă 18 - 50 de ani, ea reprezintă peste 80% din aceşti şoferi.

Cele mai multe probe, recoltate în weekend

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, peste 35% din cazurile în care medicii de la urgenţe sunt nevoiţi să recolteze probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei sunt înregistrate în weekend, deşi un procent crescut de peste 1/5 din cazuri se înregistrează miercurea. „Nu avem o explicaţie pentru acest lucru”, a completat medicul Ciuhodaru.
 
Mai grav este că 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani afirmă că au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice şi că mulţi şoferi nu cunosc limitele legale ale alcoolemiei şi nici riscurile la care se expun. „Este nevoie de înăsprirea legislaţiei, pentru a evita accidentele rutiere şi pentru a evita supraaglomerarea din serviciile de urgenţă”, a precizat Ciuhodaru.

Citiţi şi: Banii din sănătate: doar fraierii plătesc

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite