Profesorii vor lua aceleaşi salarii ca acum patru ani
0Dascălii plecaţi în vacanţa de vară vor avea o surpriză neplăcută la întoarcere: se vor trezi cu mult mai puţini bani pe fluturaş.
Victor Ciorbea: „Jaful naţional trebuie redus măcar cu 75%”
Şeitan: Noua grilă de salarizare unitară va fi finalizată pe 12-13 august şi adoptată în septembrie
Profesorii timişoreni rătăciţi în confuzia din sistemul educaţional
Part-time pentru dascălii fără job, singura soluţie în vremuri de criză
Profesorii şi-au încasat deja salariile pe iulie şi august, perioada concediului, dar începutul anului şcolar va aduce banii tăiaţi cu 25%, aşa cum a decis Parlamentul la sfârşitul lunii iunie.
De fapt, reducerea a operat începând cu salariul aferent lunii iulie, dar cum acesta a fost deja încasat integral, în avans, abia în septembrie vor vedea dascălii cu cât au rămas în mână.
Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor libere din Învăţământ, Liviu Pop, spune că profesorii au rămas, la începutul anului, fără salariul de merit (15%), iar tăierea de 25% îi va aduce pe oameni la salariile din 2006. „De exemplu, un profesor debutant cu studii superioare avea, cu tot cu salariul de merit, în 2009, 938 de lei net. Acum va ajunge la 618 lei. Un profesor cu peste 25 de ani vechime şi gradul I care avea în 2009 un salariu net de 1.891 lei, va rămâne cu 1.239 de lei“, arată Liviu Pop.
Silvia Lixandru, profesoară de matematică la Şcoala Generală nr. 124 din Bucureşti, spune că tăierile salariale de 25% o vor întoarce înapoi cu ani buni. Profesoara are 20 de ani vechime, gradul I, şi spune că de la 1.300 de lei, cât ia în mână, va ajunge la 1.000. „O involuţie totală. Cine să mai mergă, de exemplu, la perfecţionări? Păi nu mai ai nicio motivaţie“, se revoltă Silvia Lixandru.
Guvernul a decis de asemenea, pe 31 iunie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 de angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 de persoane, vor fi concediaţi din administraţia locală, iar restul din ministerele Administraţiei, Muncii, Educaţiei şi Agriculturii.
UPDATE 1: Guvernul a decis numărul total de posturi din structurile de tineret şi sport ale Ministerului Educaţiei să fie redus cu 25%, de la 4.765 la 1.239 funcţii în organigrame, prin fuziunea direcţiilor judeţene pentru sport şi tineret, precum şi restructurarea Autorităţii Naţionale pentru Sport (ANS). Economiile rezultate sunt estimate la 9 milioane lei, pentru acest an, şi 27,5 milioane lei pe parcursul unui întreg an.