Primăria Capitalei vrea spitalele pregătite pentru catastrofe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele trebuie să aibă plan alb FOTO Adevărul
Spitalele trebuie să aibă plan alb FOTO Adevărul

Managerii celor 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei sunt obligaţi să depună până la sfârşitul lunii Planul Alb, care se activează în caz de catastrofă şi care arată modul în care se intervine. Dacă acest plan era funcţional pe 20 noiembrie 2015, când a avut loc incendiul de la Colectiv, haosul de după din spitale putea fi prevenit, susţin specialiştii.

O nouă obligaţie pentru managerii de spitale din Capitală: aceştia sunt nevoiţi ca, până la finalul acestei luni, să depună Planul Alb – care se activează în caz de catastrofă, dacă medicii care sunt de gardă sunt depăşiţi de afluxul de pacienţi care ajung în spital - la Direcţia de Sănătate Publică. Anunţul a fost făcut în contextul incendiului de la Clubul Bamboo, care a demonstrat, încă o dată, că este nevoie de proceduri clare pentru ca haosul care s-a petrecut în noiembrie 2015 la Colectiv să nu se mai repede.

Anunţul legat de noua obligativitate a fost făcut chiar de Turkes Ablachim, directorul medical interimar al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Specialiştii susţin însă că asta este strict o formalitate pentru că planul alb există în spitale şi că, în noaptea incendiului de la clubul Bamboo, a fost instant activat inclusiv în spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei.  

„Totul a funcţionat ca la carte”

„De îndată ce s-a declanşat planul alb la nivelul tuturor unităţilor sanitare, s-au făcut toate demersurile necesare pentru a putea fi primit un număr mare de victime. Nici nu suferă comparaţie cu tragedia Colectiv. În mod cert a fost o mai bună organizare, nu doar la nivel de spitale cât şi la nivel de intervenţie în prespital. Şefa Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti a venit în dispecerat pentru a vedea care sunt locurile disponibile din spitale, în caz că era nevoie de un număr mare de internări”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu.

Şi medicul Fiorella Mitoiu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Pantelimon a arătat că imediat ce incendiul de la Bamboo a fost anunţat la 112, planul alb a fost declanşat după cel roşu de urgenţă, spitalul fiind înştiinţat că sunt şanse să primească victime multiple, cu arsuri. „S-a văzut o organizare diferită de tragedia de la Colectiv. Atunci a fost haos, nu ne-a anunţat nimeni nimic. Cazurile care au venit la noi nu au fost complicate, dar planul alb a fost imediat activat, fiecare ştia ce are de făcut”, a explicat doctorul Mitoiu.

Diferenţele dintre Planul alb şi Planul roşu

Potrivit specialiştilor, Planul alb este diferit de Planul roşu. Dacă Planul roşu explică modul în care se intervine în situaţiile de urgenţă la nivel de instituţii, Planul alb se activează în caz de catastrofă, dacă medicii care sunt de gardă sunt depăşiţi de afluxul de pacienţi care ajung în spital, aşa cum s-a întâmplat în cazul tragediei Colectiv, când nu toate unităţile sanitare din Capitală, care i-au preluat pe tineri, aveau procedurile trecute pe hârtie, cu toate că legislaţia îi obliga să aibă asemenea planuri.

„Conţine măsuri de bun simţ: cum se alertează medicii, ce fel de medici sunt chemaţi de acasă, cine e responsabil de răniţi, cum sunt aceştia triaţi şi aşa mai departe. La Colectiv, din punctul nostru de vedere, chiar şi spitalele care nu aveau planul făcut, şi-au depăşit atribuţiile şi s-au mobilizat exemplar”, au precizat oficiali din Ministerul Sănătăţii, precizând că unităţile sanitare au avut la dispoziţie inclusiv un ghid de completare al acestui plan, tocmai pentru ca el să fie uniform.

Ce spitale au avut Planul alb în noaptea tragediei Colectiv

Un raport întocmit de Corpul de Control al fostului premier Dacian Cioloş a evidenţiat că lipsa acestor planuri a dus la haosul din spitale în noaptea tragediei Colectiv, astfel că medicii s-au descurcat cum au putut. Dacă spitale precum Floreasca şi Universitar aveau un Plan alb foarte bine pus la punct, nu acelaşi lucru se poate spune despre spitalele Bagdasar-Arseni sau Grigore Alexandrescu. Între timp, toate unităţile sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii au avut obligaţia de a completa aceste planuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite