Presiunea social media asupra adolescentelor. Peste 60% din fete țin diete extreme și se simt judecate

0
Publicat:

Conținutul toxic de pe rețelele sociale afectează fetele din România. Peste 66% din adolescente se simt judecate pentru modul în care se îmbracă.

Conținutul toxic de pe rețelele sociale afectează fetele din România FOTO Shutterstock
Conținutul toxic de pe rețelele sociale afectează fetele din România FOTO Shutterstock

Expunerea constantă la conținut toxic în social media este un fenomen care afectează tot mai multe fete și tinere, potrivit unui sondaj realizat de World Vision România. Adolescentele resimt o presiune constantă de a se conforma unor standarde impuse artificial.

Peste 66% din fete se simt judecate pentru felul în care se îmbracă, iar 47% din adolescente se confruntă cu presiunea de a arăta perfect, din cauza rețelelor sociale, se menționează în sondaj.

Șase din zece fete au apelat, cel puțin o dată, la diete extreme sau nesănătoase pentru a pierde sau câștiga în greutate. De asemenea, 53% dintre ele au evitat participarea la activități sociale din cauza nesiguranței legate de aspectul fizic.

Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate. Pe rețelele de socializare se pune un accent puternic pe aspectul fizic, iar presiunea de a se conforma unui anumit standard este și mai intensă în rândul copiilor și adolescenților. O altă consecință a acestui val de presiune referitor la imaginea corpurilor fetelor este izolarea”, se arată într-un comunicat emis de World Vision România.

Nu în ultimul rând, 92% dintre adolescentele chestionate își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corporală și presiunile sociale din mediul online.

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului.

Zi de zi, femeile de toate vârstele se confruntă în mediul online cu mesaje care le pot submina încrederea în sine – de la comentarii denigratoare și standarde nerealiste de frumusețe, până la opinii despre cum ar trebui să se comporte sau să trăiască”, au mai precizat reprezentanții World Vision România.

Pentru a veni în sprijinul tinerelor, aceștia au organizat un webinar live cu tema „Conținutul toxic despre femei în social media”, în parteneriat cu Girl Up România și In a relationship.

Webinarul a fost susținut de Silvia Ciubotaru, psihoterapeută și coordonatoare a platformei In a Relationship, împreună cu Anne-Marie Ionescu, activistă pentru drepturile fetelor în cadrul Girl Up România.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite