Povestea bărbatului căruia marfarul Bucureşti-Bacău i-a schimbat viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul profesor rămas fără un braţ după ce a fost lovit de tren trebuie să lupte acum din răsputeri pentru a fi văzut drept un om normal. Bărbatul încearcă să se reangajeze la şcoală, dar i se cere să dea examen, deşi nu a învăţat încă să scrie cu mâna dreaptă rămasă, întrucât este stângaci.

Marius Vrânceanu (28 de ani), profesorul de sport din Bacău care şi-a pierdut un braţ în urmă cu jumătate de an într-un accident de tren, se străduieşte din răsputeri să ducă o viaţă normală. Cu toate acestea, oamenii care i-au promis ajutorul imediat după tragedie îl pun acum în situaţii ce sfidează absurdul. Bărbatul şi-a dorit foarte mult să poată profesa din nou şi şi-a transmis doleanţa şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Aceştia i-au promis atunci că va primi un post de profesor. Tânărul urma să fie angajat la o catedră de discipline opţionale care să cuprindă şahul, instructajul, atletismul sau să coordoneze jocuri colective.

„Acum învăţ să scriu cu dreapta"

Acum, responsabilii de la inspectorat s-au răcit în promisiuni şi, în plus, i-au recomandat să-şi dea examenul de titularizare, deşi condiţia fizică nu-i permite. „Eu sunt stângaci şi mi-am pierdut chiar mâna stângă. Nu ştiu cum voi reuşi să-mi dau examenul de titularizare. Am început să fac exerciţii ca să învăţ să scriu şi cu mâna dreaptă. Specialiştii ­mi-au zis că voi reuşi să fac asta după câţiva ani de exerciţii. Examenul este însă pe 14 iunie", a afirmat tânărul.

În schimb, Teodora Craus, inspector şcolar general adjunct, afirmă că cel mai bine pentru Marius Vrânceanu este să devină titular pe un post definitiv în învăţământ şi că varianta de suplinire nu este o soluţie tocmai fericită. „Sunt comisii speciale care-i ajută pe cei care nu pot să scrie. Au dat examene şi orbii, nu asta este o problemă", a dat asigurări inspectorul Craus.

Ar putea primi o proteză

După ce a fost consultat de zeci de chirurgi din Capitală care i-au refăcut umărul pentru a-i putea monta o mână bionică, la Bacău a avut parte de o surpriză de proporţii: comisia de medici care decide gradul de handicap l-a pus să facă o radiografie a braţului stâng, cel pe care nu-l mai are. „Am nevoie de pensia de handicap şi mi-am făcut radiografie. Ce sa fac? Asta mi s-a zis, asta am făcut. Totuşi, mi s-a părut absurd. Eu nu am mâna din umăr", a afirmat Marius Vrânceanu.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bacău afirmă că medicii din comisie sunt obligaţi să ceară radiografia braţului care nu mai există, deoarece „aşa spune legea". „Omul va primi un anumit grad al handicapului său. Aceasta în funcţie de ce vor decide medicii. Există posibilitatea ca, după ce i se va monta o mână bionică, să nu mai aibă grad de handicap, ci doar unul de invaliditate. De aceea se cer radiografii la dosar", a explicat Daniela Ţâţaru, director adjunct al DGASPC Bacău.

Tânărul spune că nu se dă bătut şi încearcă, pe cât posibil, să-şi trăiască viaţa de dinainte de accident. Iese cu băieţelul său zilnic în parc, îşi aşteaptă soţia să vină de la serviciu, face cafea şi trebăluieşte prin casă. Este susţinut în strădania sa de soţie, Alexandra (27 de ani), şi de fiul Denis (3 ani). Acestea, printre zecile de drumuri făcute între Bacău şi spitalele din Bucureşti, pentru ca medicii din Capitală să-i pregătească umărul în vederea montării unei proteze bionice.

A mers cu mâna tăiată în buzunar

La 19 ianuarie 2011, Marius Vrânceanu a trecut prin cumpăna vieţii lui. Tânărul a încercat să traverseze în fugă calea ferată din partea de sud a Bacăului, ca să ajungă acasă. O secundă de neatenţie l-a costat sănătatea, fiindcă a fost aspirat de un tren de marfă care venea dinspre Bucureşti şi mâna i-a fost smulsă din umăr. Braţul i-a fost azvârlit câţiva metri. În ciuda durerilor, bărbatul şi-a căutat mâna pe jos şi, după ce a găsit-o, a pornit de unul singur spre sediul Poliţiei Judeţene de unde intenţiona să anunţe Ambulanţa.

După aproximativ 500 de metri, bărbatul a căzut aproape inconştient pe iarbă. Un trecător a anunţat Salvarea. Ritmul lent în care s-au mişcat cei de la Spitalul Judeţean Bacău a făcut că Vrânceanu să ajungă la Bucureşti la aproape nouă ore de la accident, iar medicii de la Floreasca nu i-au mai putut coase braţul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite