Pelicanii, hoţi protejaţi de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelicanii, hoţi protejaţi de lege
Pelicanii, hoţi protejaţi de lege

Păsările au devorat tone de peşte din lacul unei ferme piscicole în câteva săptămâni Autorităţile locale din Brăila sunt în alertă. Pelicanii mănâncă, lunar, 15 tone de

Păsările au devorat tone de peşte din lacul unei ferme piscicole în câteva săptămâni

Autorităţile locale din Brăila sunt în alertă. Pelicanii mănâncă, lunar, 15 tone de peşte, dintr-un lac al unei ferme piscicole care riscă să intre în faliment.

Situaţia din comuna Măxineni, judeţul Brăila, este, deocamdată, fără ieşire. Şi asta pentru că pelicanii sunt păsări protejate prin lege. De câteva săptămâni, păsările au pus stăpânire pe lacul fermei piscicole "Fish Max" care se întinde pe 720 de hectare şi are doar un metru adâncime. Balta este populată cu şalău, crap, somn şi caras, dar riscă să rămână fără peşte.

Strategia păsărilor

"Pelicanii sunt înfometaţi. Când nu mai găsesc de mâncare în deltă, păsările se deplasează spre uscat, în căutarea bălţilor. Pentru că la noi balta e populată, iar apa este de numai un metru adâncime, pelicanii pot pescui cu mare uşurinţă", explică directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila, Aurel Bănuţă.

Pentru că păsările sunt ocrotite prin lege, ele nu trebuie să fie deranjate în perioada cuibăririi. Pentru pelicani, ferma piscicolă "Fish Max" este mană cerească şi ei ştiu s-o exploateze.

"Sunt extrem de organizaţi. Fac un cordon compact, gonesc peştii cu aripile spre locul unde urmează să-i atace, apoi se strâng în cerc şi prind prada ca într-o capcană", ne-a delcarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Brăila, Dan-Mircea Grigorescu. Unica soluţie ar fi alungarea lor cu aparate cu ultrasunete, dar nimic nu le mai sperie pe înaripate.

"Suntem legaţi de mâini şi de picioare"

Autorităţile locale, Prefectura Brăila, Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Brăila şi Agenţia de Protecţie a Mediului sunt neputincioase în faţa acestei situaţii. Se caută soluţii, se consultă specialişti în domeniu. "Nu avem mijloace şi situaţia se agravează, pentru că un pelican mănâncă 15 kg de peşte pe zi.

Pescăria Măxineni are vreo 10 angajaţi care, în câteva luni, îşi vor pierde obiectul muncii dacă nu se găseşte o soluţie. Acolo nu se poate acţiona în niciun fel, pentru că locul este declarat arie protejată. Vrem să facem agro-turism, dar în condiţiile astea nu putem", spune viceprimarul din Măxineni, Nicolae Băluţă.

"Suntem legaţi de mâini şi de picioare. Am avut discuţii, joi, cu primăria şi prefectura, dar nu s-a găsit nicio soluţie", se lamentează Dan Mircea Grigorescu. Autorităţile spun că păsările au venit şi anii trecuţi la balta din Măxineni, dar numărul lor a fost mult mai mic.

Pagube şi riscuri la Măxineni

Păsările consumă zilnic 16 kg de peşte

Cele peste 3.000 de exemplare de pelicani au mâncat 15 tone de peşte

Până la sfârşitul verii se aşteaptă să dispară aproximativ 40 de tone de peşte

Pescăria de la Măxineni, riscă să intre în faliment, iar angajaţii să rămână fără locuri de muncă.

Condiţiile restrictive în privinţa acestor păsări blochează orice acţiune.

Agroturismul în zonă nu poate fi făcut dacă dispar peştii.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite