Pagina cititorului: „Vreau opinii obiective“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Besnea (25 de ani) este programator. La birou, când are timp, „scanează“ principalele ştiri pe internet, dar acasă îl aşteaptă ziarul „Adevărul“, pe care îl citeşte întreaga familie.

Tânărul este pasionat de articolele pe teme economice şi spune că îşi alege subiectele în funcţie de tema abordată.

„Presa pe care o citesc e destul de OK. Mă uit în principal la titluri şi, în măsura în care subiectul mi se pare bun, citesc mai departe. De asemenea, dacă autorul îmi pare cunoscut sau a mai scris articole care mi-au plăcut, îl citesc", a adăugat Alin.

Acesta este foarte critic când vine vorba de opinii sau comentarii. „Vreau să fiu sigur că ceea ce citesc nu înclină într-o parte sau în alta. Şi aici mă refer în special la politică", a mai spus tânărul. Alin consideră că semnătura lui Andrei Pleşu în „Adevărul" este un mare plus pentru ziar.

Editorialul cititorului: CNA face ordine în junglă!

„Oamenii de azi au nevoie de senzaţii. Cu cât le chinui mai mult simţurile, cu atât sunt mai fericiţi!" Citatul este din „Cannibal Holocaust", filmul lui Ruggero Deodato, care a făcut vâlvă în toată lumea, fiind bănuit a fi un film snuff, în care actorii sunt omorâţi pe bune, cu personajele lor cu tot! Ceea ce nu a priceput multă lume este că filmul este un pseudo-documentar cu un mesaj extraordinar: imaginile sângeroase au scopul de a ne hrăni cu ceea ce ne scârbeşte! Cum scria, inspirat, cineva, partea josnică a realităţii îl face pe oricine, oricât de jos ar fi intelectual, să se simtă un om bun şi să privească, superior, cum „sălbaticii" se omoară între ei, câtă vreme el nu ar face asta niciodată. Şi acest lucru, am putea spune, se verifică cu succesul ştirilor de la ora 5, dar nu numai!

Pădurea amazoniană din film este înlocuită, prin intermediul TV, cu jungla din oraş sau de la ţară şi suntem inundaţi de ştiri de interes local, difuzate naţional, cu violatori, criminali, accidente, sinucideri. Mai mult, unii din televiziuni se cred şi mari regizori, ştirile cu sânge având promo, generic şi coloană sonoră, pentru a oferi privitorului impresia că asistă şi la o operă de artă şi a mai stoarce din sentimente, în numele unei aşa-zise informări corecte şi a goanei după ratingul aducător de publicitate, scopul principal.

În această junglă livrată zilnic prin TV avem o normalizare, în sfârşit. La exact 26 de ani de la lansarea filmului-manifest în SUA, CNA a interzis, în iunie, ştirile cu descrieri criminale, reconstituiri de omoruri sau sinucideri, bocetele familiilor îndurerate. Decizia salutară a fost publicată deja în Monitorul Oficial, dar rămâne de văzut ce tertipuri vor găsi televiziunile să ocolească normativul CNA sau să sfideze instituţia, cam cum face OTV cu propaganda sa politică!  Ordine în... jungla media de la ora 5 şi nu numai, după 21 de ani de democraţie? Mai bine mai târziu, decât niciodată!  Florentin Deac

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite