Organizaţia Salvaţi Copiii: Timpul în exces petrecut pe Internet afectează sănătatea emoţională a copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate dintre copii petrec peste 6 ore online în zilele lor libere
Jumătate dintre copii petrec peste 6 ore online în zilele lor libere

Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste şase ore online, dacă sunt într-o zi de şcoală, iar procentul acestora creşte la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanţă, o arată datele Studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Salvaţi Copiii. Aceştia atrag atenţia asupra efectelor engative asupra sănătăţii emoţionale a copiilor.

De Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet (5 februarie), Organizaţia Salvaţi Copiii a atras atenţia asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoţionale şi a performanţelor sociale şi şcolare. 

Astfel, potrivit studiului menţionat, copiii care petrec peste 6 ore pe internet zilnic spun că: sunt semnificativ mai nemulţumiţi de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viaţa lor din prezent; consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens şi sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor; afirmă că au fost mai puţin relaxaţi în ultimele două săptămâni şi sunt mai nemulţumiţi de deciziile luate.

„Prezenţa sporită în mediul online atrage în mod direct şi expunerea la riscuri: 54% dintre copii afirmând că au fost deranjaţi sau supăraţi de către alte persoane pe Internet; 61% dintre respondenţi spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete şi elevi de liceu”, afirmă autorii studiului.

În acelaşi timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învaţa lucruri noi, a-şi consolida cunoştinţele şi a-şi dezvolta abilităţile. 

Întrebaţi ce anume le place să înveţe folosind Internetul, majoritatea copiilor menţionează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbeşte la şcoală şi care au o aplicabilitate în viaţa reală. Caracterul interactiv al informaţiei, posibilitatea de a folosi suport video sau audio şi faptul că este facil reprezintă principalele motivaţii pentru care copiii aleg să înveţe online.

salvati copii

„Comparativ cu rezultatele unui studiu similar, realizat de Salvaţi Copiii în 2015, se remarcă o creştere a timpului petrecut de copii pe Internet şi a utilizării dispozitivelor mobile. Fără a subevalua impactul pozitiv al utilizării noilor tehnologii, sunt semne de îngrijorare atunci când un copil care petrece mult timp online începe să dezvolte o stare psiho-socială vulnerabilă. Având în vedere aceste aspecte, dar şi oportunităţile de dezvoltare pe care mediul online le oferă, sunt esenţiale informarea părinţilor şi pregătirea cadrelor didactice, în vederea îndrumării copiilor în a folosi Internetul ca un instrument educaţional util, păstrând un echilibru între timpul online şi celelalte activităţi. În acest sens, Salvaţi Copiii a demarat deja un plan de lucru cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale în scopul implementării unui curs acreditat pentru formarea cadrelor didactice pe această temă.” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

salvati copii 3
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite