Organizaţia Mondială a Sănătăţii, despre virusul Zika: „Risc crescut în unele regiuni de coastă ale Mării Negre, dar limitat în Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul de răspândire a virusului Zika este crescut în unele regiuni de coastă ale Mării Negre, însă este „slab” şi „moderat” în Europa, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit sursei citate, probabilitatea transmiterii locale a virusului Zika este ridicată doar în regiunile în care trăiesc ţânţarii din specia Aedes aegypti, principalul vector de transmitere a acestui virus — aşa cum sunt insula portugheză Madeira şi regiunile din Georgia şi Rusia de la ţărmul Mării Negre, arată Agerpres.

Concret, riscul de infectare este moderat în 18 ţări europene, subliniază sursa citată, adăugând că în cazul a 36 de ţări, riscul este mic, foarte mic, sau inexistent. „Riscul de epidemie variază de la o ţară la alta”, subliniază Zsuzsanna Jakab, directoarea OMS pentru Europa.

Deşi infecţia cu virus Zika şi explozia de cazuri de microcefalie depistate la nou născuţi au fost decretate urgenţă mondială de sănătate publică, medicii români şi oficialii din sănătate arată că nu avem motive de îngrijorare, precizând că şansele ca virusul să pătrundă în România sunt „infime”.

„Până la vară putem sta liniştiţi

Autorităţile sanitare din România precizau că riscurile unei epidemii sunt, practic, inexistente, date fiind temperaturile joase de la noi. Medicii infecţionişti afirmă, pe de altă parte, că momentan nu se pune problema elaborării unui plan naţional de acţiune, dar susţin că sunt şanse ca virusul să ajungă la noi în lunile mai, iunie, cu toate că ele sunt extrem de reduse.

„Până în vară putem sta liniştiţi. Sunt cazuri care pot veni din import, dar nu este un pericol. Decretarea virusului ca urgenţă de sănătate publică mondială înseamnă că vor fi alocate mai multe fonduri şi că va fi făcută o mai bună supraveghere. Personal, nu cred că vor fi cazuri în România. Exceptând malformaţiile la făt, este o boală uşoară, care se vindecă în 2-7 zile. Complicaţii nu sunt. Istoria se scrie acum”, a declarat profesorul Emanoil Ceauşu de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”.

„Nu se pune problema restricţiilor comerciale”

La rândul său, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a explicat, pentru „Adevărul”, că momentan nu se iau măsuri speciale şi că, în prezent, nu se pune problema restricţiilor comerciale şi de călătorie. Oficialul a arătat că experţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) analizează situaţia expusă de OMS.

Pe de altă parte, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie afirmă că cei care călătoresc în America Centrală şi de Sud ar putea fi expuşi îmbolnăvirilor cu virusul Zika. „În cazul celor care călătoresc nu trebuie luate măsuri speciale doar că trebuie să ţină cont că marea majoritate a cazurilor infectate nu ştiu că sunt bolnave”, a declarat medicul.

OMS: Va trebui luat în serios controlul ţânţarilor

Declaraţia e făcută în contextul în care 80% din cazuri se manifestă asimptomatic. Şi Cassandra Buţu, reprezentantul OMS în România, a declarat că urgenţa mondială este legată de suspiciunea experţilor, care consideră că există o legătură între cazurile de microcefalie depistate la nou născuţi şi epidemia de virus Zika din Brazilia.

„În România vom aplica recomandările de prudenţă. Mai precis, gravidele sunt sfătuite să se ducă în zonele afectate de Zika doar dacă este absolut necesar, să poarte haine care să acopere suprafaţa corpului şi dacă fac infecţia cu Zika, să se prezinte de îndată la medic. Va trebui luat în serios controlul ţânţarilor şi alocaţi bani suficienţi pentru asta. în cazuri extrme, ar putea fi elaborat un plan de acţiune”, a explicat Cassandra Buţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite