Obiectivul strategic CET Sud Vitan, gata sa sara in aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fum gros. Bubuitura puternica. Flacari pana la cer. Jumatate din oras ramas brusc in intuneric. Panica. Toate acestea s-au intamplat in cateva zeci de secunde, miercuri seara, in cartierul Vitan, cand

Fum gros. Bubuitura puternica. Flacari pana la cer. Jumatate din oras ramas brusc in intuneric. Panica. Toate acestea s-au intamplat in cateva zeci de secunde, miercuri seara, in cartierul Vitan, cand un transformator al Transelectrica, amplasat in incinta CET Sud Vitan, a luat foc.
Dupa explozie, CET-ul a inceput sa scuipe foc
"Eu lucrez la spalatoria auto din apropiere", spune Laura Pavel. "Am vazut deodata cum iese un fum gros si negru de la CET. Nici n-a trecut un minut si parca s-a lasat noaptea dintr-o data. M-am suit repede pe bicicleta si-am fugit sa vad ce se-ntampla. Pana sa ajung eu la poarta, s-a auzit o bubuitura puternica, asa, ca o explozie, si din curte au inceput sa iasa flacari. Cred ca aveau 10-12 metri. Oricum, aveam impresia ca se duc pana la cer, cum se lasase cerul peste noi". Fumul, care se ridica spre nori ca un fuior negru, putea fi vazut chiar si de la Televiziune, adica din partea opusa a orasului. Alarma la pompieri a fost data la ora 20.20. Martorii spun ca trei tulumbe au ajuns in mai putin de zece minute in curtea CET, care, pe langa energie termica, produce si energie electrica pentru jumatate din Bucuresti. "Cum au venit pompierii, au dat drumul la fum prin furnale. Cred ca se adunasera aici mai mult de 100 de oameni. Sa-i vedeti pe toti cum au luat-o la fuga. La inceput am fugit si eu, ca m-am speriat. Apoi, cand am vazut ca vin alte masini de pompieri, trei-patru salvari, politisti si jandarmi de nu se mai terminau, m-am intors. Imediat a fost izolat locul", zice Petre Mustata, un locatar din zona. Pentru stingerea incendiului de la imensul transformator, pompierii au folosit peste 300 de oameni, 9 masini de apa (care au fost realimentate in cursul interventiei), o masina cu azotat si pulbere, o autospeciala cu lumina, o autoscara si un camion cu spumogen, ultimele doua masini fiind aduse ca rezerva. In timpul interventiei, care a durat aproape o ora, un militar a fost ranit, dupa ce racordul unui furtun s-a rupt din cauza presiunii apei. El a fost dus la spital, unde s-a constatat ca starea lui de sanatate nu ridica probleme.
Paguba, cel putin 2 milioane de euro
De cum s-a aflat de incendiu, locul a fost luat cu asalt si de personalitati. Aici au aparut ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, si Razvan Purdila, directorul Transelectrica, societate careia ii apartin cele patru transformatoare din incinta CET Sud Vitan. "Cauza care a dus la izbucnirea incendiului - a spus Purdila - este un arc electric produs in interiorul transformatorului, care a generat un scurtcircuit si a ars conductorii si alte piese din interior. Generatorul era mai vechi de 25 de ani si fusese reconditionat, iar acum urma sa fie inlocuit, pentru ca suntem in plin proces de reconstructie a unitatii. Valoarea lui este de cel putin 2 milioane de euro si nu avem asigurare". Oficialii prezenti la locul incendiului sustin ca CET intra in categoria obiectivelor strategice si, pe langa vechimea instalatiei, acesta este principalul motiv pentru care firmele de profil refuza sa faca asigurari. Generalul Aurel Udor, comandantul pompierilor militari, a adaugat ca fiecare dintre aceste agregate continea aproximativ 50 de tone de ulei, echivalentul a patru vagoane.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite