O femeie a rămas fără 50.000 de lei din contul său bancar, în urma unei fraude de tip „spoofing”. Cum funcționează noua metodă de înşelăciune
0O femeie de 57 de ani, din Zalău, a fost victima unei fraude de tip „spoofing”, ea fiind convinsă, în urma unui apel telefonic, să vireze aproape 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați prin plângere de către o femeie de 57 de ani, din municipiul Zalău, cu privire la faptul că, persoane necunoscute au contactat-o telefonic și, pretinzând că ar fi reprezentanți ai unei unități bancare, ar fi convins-o pe femeia în cauză să transfere, din contul său bancar într-un altul, suma de 45.705 lei.
În urma aspectelor sesizate și a investigațiilor efectuate de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a dispus instituirea unei măsuri asiguratorii pe contul în cauză.
„Titularul contului în care au fost virați cei 47.705 lei a fost înștiințat cu privire la dispunerea măsurii asiguratorii, constatându-se că și persoana respectivă ar fi o victimă a atacatorilor. Cei 45.705 lei vor fi returnați în contul bancar al femeii de 57 de ani. Astfel, din aspectele constatate rezultă faptul că femeia de 57 de ani ar fi fost victima unei fraude de tip <spoofing>”, a transmis IPJ Zalău.
Cum funcționează „spoofing-ul”, noua metodă de înşelăciune
Potrivit polițiștilor, „spoofingul” este o formă de înșelăciune în care atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-și masca numărul real de telefon, făcându-l să apară ca și cum ar fi un număr legitim sau asociat cu o instituție cunoscută.
„VoIP este ca o conversație telefonică, dar, în loc să vorbiți prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet. Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneți vigilenți și să verificați autenticitatea apelurilor suspecte”, avertizează reprezentanții IPJ Sălaj.
„Verificați informațiile din mai multe surse. Încercați să verificați autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat. Nu oferiți date personale/financiare! Nu furnizați niciodată informații sensibile, cum ar fi datele de autentificare sau informații bancare, în urma unui apel telefonic. Dacă aveți îndoieli, contactați direct instituția, folosind informațiile de contact oficiale!”, recomandă Poliția Română