Nicolăescu a bătut în cuie bolile pentru care nu se mai fac internări în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă vor dori să fie văzuţi mai des de doctor, românii vor plăti serviciile respective FOTO Adevărul
Dacă vor dori să fie văzuţi mai des de doctor, românii vor plăti serviciile respective FOTO Adevărul

Începând de anul viitor, pacienţii nu se vor mai putea prezenta la camera de gardă pentru orice problemă de sănătate. Asta pentru că Ministerul Sănătăţii (MS) a bătut în cuie pachetul de servicii medicale de bază prin care internările în spital şi consultaţiile medicale gratuite devin o raritate. Însă, de mult aşteptatul pachet vor beneficia nu doar cei care-şi plătesc dările la stat, ci şi cei care nu-şi achită contribuţia la sănătate.

Concret, începând cu 2014, asistenţa medicală se va acorda prin pachetul de bază, pachetul de programe naţionale, dar şi prin pachetul de asigurări suplimentare private, care nu a fost, în schimb, definitivat. Dimensionat în funcţie de bugetul Sănătăţii, şi aşa redus, pachetul de bază nu aduce veşti bune pentru românii de rând, care vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru serviciile extra, care nu sunt decontate de statul român.

„Cu noul pachet de servicii medicale, aşa cum este construit, se vor asigura serviciile medicale incluse pentru toată luna şi pentru toţi cei care au dreptul. Nu doctorul hotărăşte. Realizarea pachetului de bază s-a bazat pe dovezi, pe date statistice, care au fost utilizate şi prelucrate de specialişti. Am lucrat cu elita medicinei româneşti, profesori universitari, academicieni”, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu.

DOAR ŞASE CONSULTAŢII GRATUITE PENTRU BOLNAVII DE CANCER

Astfel, „elita medicinei româneşti” a hotărât să limiteze drastic serviciile de care pot beneficia gratuit românii. Spre exemplu, un bolnav de cancer va putea trece pragul medicului din policlinică doar de şase ori pe an fără să plătească, în timp ce pacienţii care au până în 39 de ani vor avea dreptul la o singură consultaţie gratuită în trei ani. Cei trecuţi de 40 de ani sunt mai privilegiaţi, pentru că statul le va deconta o vizită anuală la medic.

Nu la fel de norocoşi sunt pacienţii care ajung la spital cu coastele rupte într-un accident, de exemplu. Ei vor fi nevoiţi să facă stânga împrejur şi să părăsească urgenţele pentru că medicii vor fi obligaţi, prin lege, să le refuze internarea. Drept urmare, aceştia vor putea fi consultaţi doar de medicii de familie sau în ambulatoriu.

Asta pentru că bolnavii vor fi internaţi numai în situaţia în care îndeplinesc mai multe criterii medicale, iar 300 de boli, printre care râia, pojarul, cancerul de piele, fracturile multiple de coaste sau diabetul nu se numără printre aceste criterii.„În patologia internată în spitalele din România sunt în continuare o serie de afecţiuni a căror rezolvare poate fi realizată prin alte tipuri de servicii decât internări în secţii de acuţi. Bolnavii se vor putea interna în spital doar în condiţiile în care problema lor de sănătate nu poate fi rezolvată de asistenţa medicală primară”, au justificat mai marii de la Sănătate măsurile din proiectul de lege.

CONSULTAŢIILE VOR FI DE TREI FELURI

O altă componentă importantă din pachetul de bază o reprezintă medicina de ambulator. Chiar şi atunci când ajung în policlinică sau ambulatoriul de specialitate, bolnavii trebuie să ştie că au un număr limitat de servicii gratuite. În proiect, la acest capitol, sunt trei tipuri de consultaţii: scurte, standard şi complexe. Dacă o consultaţie scurtă poate dura până în cinci minute, consultaţia standard va fi de cel mult 20 de minute.  În schimb, consultaţia complexă durează în medie 40 de minute, atunci când medicul nu este sigur asupra diagnosticului.

NICIO DIFERENŢĂ ÎNTRE ASIGURAŢI ŞI NEASIGURAŢI
 
În opinia celor din sistem însă, termenul de 1 februarie 2014 care a fost avansat de ministrul Sănătăţii pentru intrarea în vigoare a pachetului de bază nu va fi respectat. Asta în primul rând pentru că pachetul se axează prea mult pe componenta de prevenţie, anume pe medicina de ambulator, cea de familie şi cea comunitară, cărora le lipsesc infrastructura în România.

În plus, un alt motiv pentru care cei din sistem consideră că termenul va fi devansat e faptul că pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost pus în dezbatere publică doar lista de servicii decontate de stat, nu şi cea a serviciilor complementare, pe care bolnavii sunt nevoiţi să le achite din propriul buzunar.
 
„Nu prea este bine pentru pacient, mai ales că nu se mai face o diferenţiere între asigurat şi neasigurat. Ne întoarcem în vremea populistă, ceea ce nu este normal. Pacienţii trebuie educaţi, responsabilizaţi. În condiţiile în care şi asiguraţii şi neasiguraţii beneficiază de aceleaşi servicii, atunci de ce am mai plăti contribuţia la Sănătate?”, se întreabă Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

DOAR ŞASE CONSULTAŢII GRATUITE PENTRU BOLNAVII DE CANCER

Totuşi, continuă reprezentantul pacienţilor, faptul că pacienţii cu cancer vor beneficia doar de şase consultaţii nu este tocmai normal. „Pentru punerea diagnosticului sunt necesare analize scumpe, pe care pacienţii nu şi le permit“, a completat Barbu.

În schimb, mai spune acesta, limitarea serviciilor pe care bolnavii le primesc în spital nu-i va afecta pe aceştia. „Interesul este ca sistemul să funcţioneze, iar pacientul ar trebui să ajungă în spital doar atunci când este cu adevărat nevoie de internare. Este măsura extremă, iar banii respectivi ar putea fi redirecţionaţi către pacienţii care se află pe liste de aşteptare”, a precizat preşedintele ANPP.

La rândul său, medicul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate al Societăţii Academice din România (SAR), spune că proiectul de lege, în forma în care a fost publicat pe site-ul ministerului, nu este aplicabil. „Este praf în ochi. Personal, nu mă aştept să avem vreodată definit un pachet de bază, mai ales că ministrul Sănătăţii jonglează cu termene de un an şi jumătate“, a declarat pentru „Adevărul“ doctorul Paveliu.

GRAVIDELE VOR FI URMĂRITE DE MEDICUL DE FAMILIE

În ceea ce priveşte medicii de familie, aceştia vor oferi asistenţă medicală îndeosebi grupurilor vulnerabile, adică în mod deosebit mamelor şi copiilor, precum şi pacienţilor cu boli transmisibile. Potrivit proiectului, gravidele vor fi luate în evidenţă de medic în primul trimestru de sarcină, ele fiind nevoite să se prezinte la doctor o dată pe lună din a treia până în a şaptea lună de sarcină.

Ulterior, acestea vor trebui să meargă la medic de două ori pe lună. În schimb, medicul este obligat prin lege să urmărească lăuza timp de patru săptămâni.
Tot potrivit proiectului, copiii de până la 18 ani au dreptul la o consultaţie anuală la medicul de familie, iar pacienţii cu afecţiuni cardiace sau diabet pot accesa serviciile medicale de patru ori pe an, asta după ce sunt diagnosticaţi.

Un alt pachet de servicii medicale de bază este cel al programelor naţionale de sănătate cum ar fi programul naţional de oncologie, cel de diabet zaharat sau cel de imunizare. Cu alte cuvinte, pacienţii care sunt incluşi în aceste programe naţionale beneficiază de tratament gratuit prin lege, ei nemaifiind nevoiţi să încheie asigurări medicale suplimentare.

Citeşte şi:

Ce faci când te internezi?

Controverse la două săptămâni după lansare: cine câştigă din coplată?

Coplata nu decontează nici vata. Cifrele demonstrează cât de inutilă este măsura

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite